Hoppa till huvudinnehållet

Öppet brev: Varför nedmontera den nära vården?

Publicerad:
Demonstration mot bassängstängning utanför Dalslands Sjukhus.
Demonstration mot bassängstängning utanför Dalslands Sjukhus. Foto: Johan Lindahl

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Öppet brev till Norra Hälso-och Sjukvårdsnämnden.

Varför nedmontera Strömstads sjukhus, dialys, närakut, rehabbassängen och Ronden i en kommun med långa avstånd från specialiserad vård och akutvård? Enligt era inriktningsmål ska det finnas nära vård och närsjukhus med specialiserad vård efter behov i Fyrbodal.

Vad gäller att spara bort vår rehabbassäng så motsäger det alla rön vad gäller hälsa. 24/11-22 demonstrerades mot nedläggningen av Dalslands rehabbassäng av samma skäl: Rehab räddar hälsa och livskvalitet. Så varför lägga ned?

Vad gäller förslaget att bygga ett nytt sjukhus i Munkedal och lägga ner i Lysekil och Strömstad så drar Strömstadborna det kortaste strået. Från Munkedal tar det idag 38 minuter med bil till Lysekils sjukhus och från Sotenäs till Lysekil tar det 40 minuter.Så varför lägga ned i Lysekil?

I Tanum har man närakut och vill man till närsjukhus åker man till Strömstad på 25 minuter idag. För Strömstadborna blir resan till Munkedal en timme. Så varför lägga ned i Strömstad?

En nytt sjukhus kommer att kosta minst 500 miljoner (utan utrustning och personal).

Är det klok och ansvarsfull vårdpolitik att sätta igång ett stort byggprojekt när vi redan har ett färdigt sjukhus på 14 000 kvm i Strömstad?

Har man räknat på vad det kostar att lägga ned två sjukhus? Och vilka konsekvenser det får?

Ta bara exemplet när Ronden lades ner och inget alternativ kom på plats. Att Ronden lagts ned är på bekostnad av både trygghet och hälsa för de äldre och behövande. Det motsäger helt inriktningsmålen i er beslutsrapport, november 2022.

Västra Götalandsregionen har en budget på 60,7 miljarder. Hälso-och sjukvården får 45,8 miljarder. Ronden från Strömstad kostade 3,2 miljoner och besparingen blev 1,1 miljon när alla patienter beräknas sitta tre i en taxi. Men med tanke på bensinpriser och fler bilar så blir det ingen besparing. Jämför med vad en nybyggnation i Munkedal ska få kosta! Och jämför med hur mycket alla nämnder i regionen får i budget dvs 33 miljarder! 1,1miljard går till kultur som Göteborgsoperan, Film Väst osv. Men för de allt fler äldre ska det sparas in, som i Strömstad.

Med hänsyn till antal invånare i Norra Bohuslän och Dalsland borde hälso -och sjukvårdsbudgeten vara på minst 6, 6 miljarder mot dagens 5,6. Och om det är nedläggning man eftersträvar borde man lägga ned regionen- inte vården. Istället bör staten ta ansvar för samordingen av vården i hela landet, vilket KD önskar.

Anders Ekström och Kristina Ivri Haugen, KD Strömstad

Artikeltaggar

BudgetarGöteborgsoperanLysekilMunkedalRondenSjukhusSjukvårdSotenäs kommunStrömstadVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen