Hoppa till huvudinnehållet

Fullt fokus på Luciasångerna: ”Ska bli kul och mysigt”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Pernilla Bogö Bryntesson håller i övningarna för Luciatåget och kompar på fygeln. På var sin sida har hon Irma Johansson, närmast kameran och Alice Aronsson. Bakom från vänster Amelia Holmedahl, Elvira Jonasson, Molly Berg Odenbrandt, Alice Jansson Nord och Nikola Berget.
Pernilla Bogö Bryntesson håller i övningarna för Luciatåget och kompar på fygeln. På var sin sida har hon Irma Johansson, närmast kameran och Alice Aronsson. Bakom från vänster Amelia Holmedahl, Elvira Jonasson, Molly Berg Odenbrandt, Alice Jansson Nord och Nikola Berget. Foto: Britt-Marie Erlandsson

På Bengtsfors kulturskola är det nu fullt fokus på Luciatåg och julkonsert. Det är en ny tradition sedan förra året att slå ihop kröning med musikelevernas uppvisning.

Fem tjejer i nian som tidigare varit med och körat får nu ta ett steg fram.

Ett 20-tal av Pernilla Bogö Bryntessons sångelever på kulturskolan kommer att delta i årets Luciatåg under lördagens kröning i Bengtsfors Missionskyrka. Om alla är friska. När Dalslänningen besökte en övning på kulturskolan var fler än hälften förkylda och tvungna att stanna hemma. Två av de fem tjejer i nian, som får turas om att bära ljuskronan under högtiden, var på plats.

– Det ska bli kul och mysigt, tycker både Molly Berg Odenbrandt och Alice Jansson Nord.

– Det är alltid jättemysigt med Lucia, december och jul, säger Alice Jansson Nord.

Väntat på

De har deltagit i Bengtsfors Luciatåg tidigare men nu får de stå i första raden, närmast publiken, något som de väntat på.

– Ja. Det är kul att sjunga och stå på scenen, tycker båda.

– Kul att vara i centrum, säger Alice Jansson Nord.

Det kommer att bli solosång för båda. Molly Berg Odenbrandt ska framföra ”Ave Maria” och Alice Jansson Nord ”Mary did you know”.

– Jag brukar vara nervös innan men när man väl börjat går det bra, säger Alice.

– Jag tycker bara det är kul, säger Molly.

En tredjedel av Luciatåget samlade. Bakre raden från vänster Nikola Berget, Amelia Holmedahl, Molly Berg Odenbrandt, Alice Jansson Nord och Elvira Jonasson. Främre raden Irma Johansson, till vänster och Alice Aronsson.
En tredjedel av Luciatåget samlade. Bakre raden från vänster Nikola Berget, Amelia Holmedahl, Molly Berg Odenbrandt, Alice Jansson Nord och Elvira Jonasson. Främre raden Irma Johansson, till vänster och Alice Aronsson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Favoritjulsången hos båda är annars ”Wintersong”. Nu hoppas de att deras kompisar och övriga Luciakandidater Maiken Furuhaug, Nova Fäldt och Amanda Forsdahl ska hinna bli friska till på lördag.

Debut

Irma Johansson i fyran, som börjat sjunga på kulturskolan den här terminen, älskar ”Tärnans visa” och ”Lusse lelle”. Nu blir det debut i Luciatåget.

– Det är spännande. Det är flera sånger som jag inte hade hört innan, säger hon och bildar Luciakör tillsammans med tjejer från både mellanstadiet och högstadiet.

Vem som blir årets Lucia i Bengtsfors kommer att lottas fram. Sedan är det Jan Leander, kommunfullmäktiges ordförande, som kröner. När det är dags att lussa på Bengtsfors äldreboenden under söndagen turas de fem tjejerna om att bära ljuskronan. Förutom nämnda framträdanden besöker de också Nygårdstorget på tredje advent och på själva Luciadagen lussar de på biblioteket.

Kulturskolans samarbetspartners i arrangemanget är Sensus, Centrumföreningen och Dalslänningen.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors MissionskyrkaDalslänningenJan LeanderLuciaMusikPernilla Bogö BryntessonSensus

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.