Hoppa till huvudinnehållet

Skogskarlar firade på spektakulär plats – tre nykomlingar dubbades

Publicerad:
Dalslands Skogskarlar firade 85 år i den nedlagda kvartsgruvan i Rådanefors.
Dalslands Skogskarlar firade 85 år i den nedlagda kvartsgruvan i Rådanefors. Foto: Privat

Mot skymningen den tredje lördagen i november firade Dalslands Skogskarlar 85 år i Rådanefors. Blotplatsen låg vid vägs ände och var nog den mest spektakulära mötesplatsen i klubbens historia.

Karlarna gick genom en 30 meter lång gång genom berget och kom fram till dagbrottet i den nedlagda kvartsgruvan. Stockvedsbrasan sprakade. Stekfläsket och historierna värmde kropp och själ. Födelsedagshyllningar susade för Bror Ljungkvist, Ed och Gustav Wennberg, Åmål 90 respektive 80 år.

En stämningsfull ljusceremoni med parentation och en tyst minut hölls för Birger Torstensson, Bengtsfors, Inge Haraldsson, Steneby och Bengt A Karlsson, Åmål.

Karlarna gick genom en 30 meter lång gång genom berget och kom fram till dagbrottet i den nedlagda kvartsgruvan.
Karlarna gick genom en 30 meter lång gång genom berget och kom fram till dagbrottet i den nedlagda kvartsgruvan. Foto: Privat

Vice talman Gunnar Dahlstrand, Fengersfors ersatte ordinarie Sven Carlsson, Dals-Rostock som var indisponibel. Gunnar kallade i tur och ordning tre kandidater för prövning att antagas. Det var Mårten Sundblad, Rådanefors, Tobias Eriksson, Edstena, Högsäter och Robin Hallsten, Dals-Rostock.

Deras dag hade börjat på förmiddagen med uppmjukning under ledning av ett gympaproffs. Under den långa vandringen mot blotplatsen fick de bland annat tillverka pilbågar och skjuta prick, vilket misslyckades totalt. Tillverkning av fågelholkar klarades galant, dessutom orienterade de ju rätt. Detta tydde ju att de hade naturvana och var fredliga.

Talmans och rådets frågor klarades mycket sämre. Efter överläggningar ansågs de så kallade nyskalingarna värdiga som medlemmar. Hövitsmannens hälsningar skedde med tordönsstämma från en gång högt uppe i berget och djupt nere i gruvans botten. Nyskalingarna fick svära skogskarlarnas ed och bjöds kryddad invigningsdryck av naturens gåvor. Talmannen dubbade de nya, de pryddes med SKK-märket och hälsades välkomna av gammelkarlarna. Blotets utedel avslutades med Du gamla du fria och Ja vi elsker dette landet.

Karlarna gick genom en 30 meter lång gång.
Karlarna gick genom en 30 meter lång gång.

Festligheterna fortsatte i Rådanefors Idrottshus, där frändeforskarlarna dukat till bords för de 40-talet karlarna. Även representanter från Bohuslän och Östfold var närvarande.

De nya hjälpte till att servera en värmande, välsmakande soppa. Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna. Rådets årskrönika godkändes. Rapport från ett lyckat ungdomsläger i Åmål med 40-50 ungdomar. Vid alltinget i Dalarna deltog Sven Carlsson och Gunnar Dahlstrand och utbytte erfarenheter med alla nordiska skogskamrater. Greger Mossberg berättade om en skogskarlsvandring i Halland.

Så var det dags för det ekonomiska läget. Kassabevararen Kjell Andersson föreslog oförändrad årsavgift och stöd till ungdomsläger och O-liga. Rådet fick ansvarsfrihet och fortsatt förtroende att leda klubben. Nyvald till rådet blev Sven-Erik Grund, Frändefors. Han pryddes också med silvermärket som ledande karl i klubbverksamheten. Övriga funktioner omvaldes, endast nyval av Knut Norum som kontaktman för Östfold. Blotsarrangör 2023 blir Kroppefjäll.

Efter kaffe och tårta fick de nya berätta om sina upplevelser under dagen. Bilder visades som komplement för karlarna.

Vid jubileet delades också ut Gustaf Wessbergs minnespris i form av en vacker kniv till ledare som gagnat ungdomsorienteringen i landskapet. Ättlingarna till den förre talmannen håller denna tradition mycket hedervärt vid liv. Mottagare blev denna gång Mats Hallsten som är en eldsjäl i OK Skärmen och som också stöttar OK Roto och Frändefors karlar.

Avslutningsvis berättade Ragnar Hallsten fängslande om sina upplevelser i veteranorienteringen. Efter flera Sus för arrangörerna och den sjuke Sven Carlsson drog de nöjda karlarna hemåt ackompanjerade av ett lätt snöfall.

Skrivaren NGK

Artikeltaggar

Djur och naturGustav WennbergGåvorHistoriaNyvalOK SkärmenRådaneforsSKKVandringÅmålÖstfold

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.