Hoppa till huvudinnehållet

BUP görs om – blir satellitmottagning

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
BUP-mottagningen i Bäckefors kommer att byta till mindre lokaler.
BUP-mottagningen i Bäckefors kommer att byta till mindre lokaler. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Bäckefors görs om. Den blir en så kallad satellitmottagning som inte är öppen dagligen. Samtidigt öppnas en likadan mottagning i Åmål.

– Vi är mitt inne i en förändringsprocess för att få till en större och mer robust verksamhet, säger Lars Ahngnell, BUP:s verksamhetschef.

BUP i Bäckefors har en längre tid haft personalbrist. Idag jobbar endast en sjuksköterska på mottagningen och det finns ingen psykolog.

– Det går inte att rekrytera psykolog till Bäckefors, vi har försökt. Men personalbrist gäller inte bara i Bäckefors utan det har vi inom hela verksamheten. Det är egentligen störst i Trestadsregionen där vi har den största delen, 60 procent, av alla unga, säger Lars Ahngnell.

Mottagningen i Bäckefors har, enligt verksamhetschefen, BUP NU-sjukvårdens dyraste lokaler.
Mottagningen i Bäckefors har, enligt verksamhetschefen, BUP NU-sjukvårdens dyraste lokaler. Foto: Britt-Marie Erlandsson

”En väg in”

Sedan 1 januari i år är BUP inom NU-sjukvården indelat i två stora centra, Öst och Väst. Bäckefors och Åmål tillhör Öst. För barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt finns något som heter ”En väg in” eller så ska man gå via vårdcentralen.

– Vårdcentralen gör en första bedömning. Om det handlar om lättare psykiska besvär ska man inte komma till BUP. Om det är aktuellt med en remiss till BUP skickar vårdcentralen den alltid till Göteborg för bedömning. De ska i sin tur boka tid till Uddevalla eller Trollhättan inom 30 dagar. I Uddevalla eller Trollhättan utreder man vilka insatser som behövs för problematiken, säger Ahngnell.

Flyttar

Om en barn/ungdom behöver insatser som till exempel KBT är tanken att en terapeut ska kunna åka ut till satellitmottagningarna.

– Vården kommer till patienten. Vi håller också på att utarbeta en app för att utnyttja våra resurser så bra som möjligt. Vården utvecklas och BUP i Bäckefors kommer inte att se ut som den gjort hittills.

En del i förändringsprocessen för Bäckefors del är också att BUP-mottagningen flyttar från sina nuvarande lokaler som, enligt verksamhetschefen, är för stora och kostsamma.

– Det är NU-sjukvårdens dyraste lokaler så det finns med i planeringsarbetet. Vi för samtal med vuxenpsykiatrin om vi kan dela på de lokalerna. Vi vill ha funktionella och bra lokaler för verksamheten, säger Ahngnell.

BUP håller idag till på samma våning som röntgen.
BUP håller idag till på samma våning som röntgen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

ArbeteBemanningBäckeforsDalslandNU-sjukvårdenPersonalbristSjukhusÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.