Hoppa till huvudinnehållet

Så ska det bli gynnsammare att bygga nya bostäder

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Nya bostäder, mer handel och större utrymme för skola och vårdcentral står i fokus i den detaljplan som Bengtsfors kommun beslutat anta.
Nya bostäder, mer handel och större utrymme för skola och vårdcentral står i fokus i den detaljplan som Bengtsfors kommun beslutat anta. Foto: THOMAS WALLIN

Nya bostäder, mer handel och större utrymme för skola och vårdcentral.

Det vad som ligger i fokus i den detaljplan som kommunfullmäktige besluta anta för Bengtsfors centrum.

Planens syfte är att möjliggöra en förtätning av Bengtsfors centrum. För att göra centrum mer tillgängligt föreslås en utbyggnad av gång- och cykelvägar i ändamålsenliga stråk genom centrum till viktiga målpunkter. Byggnader med kulturhistoriska värden föreslås få bestämmelser om skydd så dessa värden bevaras.

Byggrätten för Bengtsgårdens högstadieskola ska utökas så det blir möjligt att bygga ut skolan och möta ett ökat elevantal.

Tydligare koppling

För att skapa en tydligare koppling mellan centrum och sjön Lelång föreslås att Floragatan och dess förlängning utformas med ett tydligare gångstråk. I Floragatans förlängning, norr om Floraleden kan en tydlig entré till Centralparken respektive till centrum skapas.

I Centralparken föreslås en byggrätt för café eller liknande service. Syftet är att utveckla och bredda användningen av området året om. Småbåts- och gästhamnen ges möjlighet att utvecklas, främst för att möta behovet av större båtplatser och därutöver en viss utökning av antalet båtplatser. En marina föreslås i anslutning till befintlig drivmedelsanläggning i planområdets nordvästra del.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommun (org)Bengtsfors kommunfullmäktigeBostäderBåtarDetaljplanerKommunfullmäktigeSamhälleStudierVårdcentraler

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.