Hoppa till huvudinnehållet

Ovisst för personal vid tillfällig stängning: ”Vi ser på detta med stor oro”

Publicerad:
Enligt de fackliga skyddsombuden på det särskilda boendet Edsgärdet i Dals-Eds kommun råder det en oro efter beslutet att lägga en avdelning i malpåse. Bilden har inget med Edsgärdet att göra.
Enligt de fackliga skyddsombuden på det särskilda boendet Edsgärdet i Dals-Eds kommun råder det en oro efter beslutet att lägga en avdelning i malpåse. Bilden har inget med Edsgärdet att göra. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Det finns en stor oro i personalgruppen på det särskilda boendet Edsgärdet, Dals-Eds kommun, efter beslutet att en av avdelningarna ska läggas i malpåse. Det menar de fackliga skyddsombuden, som också uppger att det är flera som letar nytt jobb efter år av dålig personalpolitik.

Nyligen rapporterade Dalslänningen om beslutet att temporärt lägga en avdelning på det särskilda boendet Edsgärdet i malpåse. Boende kommer att bli flyttade från Edsgärdet till kommunens andra särskilda boende Hagalid, där det också finns lediga platser. Enligt socialchef Tommy Almström beror beslutet på minskad efterfrågan av platser.

– Vi måste använda våra resurser så smart som möjligt, sa Tommy Almström till Dalslänningen i mitten av november.

Äldreplatser läggs i malpåse: ”Måste använda personal på smartaste sättet”Vårdanställda på Edsgärdet är oroade

Personalen, som blev informerade om beslutet för cirka en månad sedan, regerar nu starkt på beslutet. Enligt socialchefen innebär det inga uppsägningar, men det kan betyda att personal behöver byta arbetsplats.

– Vi ser på det här med stor oro. Det finns personal som arbetat på Edsgärdet i 30 år som känner sig jätteoroade över var de ska hamna.

Det säger skyddsombuden på Edsgärdet: Pia Nilsson, Therese Halmberg och Susann Sterneblad.

Bristande personalpolitik

Enligt dem har personalpolitiken varit bristande på Edsgärdet i flera år. Dalslänningen rapporterade bland annat 2019 om personal som upplevde ovisshet och oro efter att en nyrenoverad avdelning inte togs i bruk.

– Flera har flaggat för att de söker andra tjänster.

Beslutet att tillfälligt stänga en avdelning på Edsgärdet grundar sig i minskad efterfrågan, vilket ifrågasätts av skyddsombuden.
Beslutet att tillfälligt stänga en avdelning på Edsgärdet grundar sig i minskad efterfrågan, vilket ifrågasätts av skyddsombuden. Foto: Sören Turesson

Orsaken till beslutet, att det inte finns behov av platserna för att fler väljer att bo hemma, hävdar skyddsombuden är en sanning med modifikation.

– Fler bor hemma, men är det verkligen så att de väljer att göra det? Vi tror att det finns många som skulle vilja flytta till ett boende och ha folk runt sig, men de blir nekade då de anses för pigga.

”Ren osanning”

Tommy Almström sa i den tidigare artikeln att beslutet främst grundade sig i behov, inte att det skulle vara en ren besparing, men det hävdar skyddsombuden är felaktigt.

– Att detta inte skulle vara en besparing är ren osanning. Det sparas x antal miljoner i och med det här beslutet. Det var den första informationen som gick ut. Till viss del handlar det också om att använda resurserna väl, men det ska man väl alltid göra? säger skyddsombuden.

De hoppas att ledningen väljer att ta andra vägar än att lägga en avdelning i malpåse.

– Det måste finnas andra sätt, säger de.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBristerDals-Eds kommunDalslänningenEdsgärdetOroligheterPersonalpolitikSamhälleTommy AlmströmUppsägningarVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.