Hoppa till huvudinnehållet

Nämnd tar ej ställning till närsjukhus framtid – för Bäckefors ser det bättre ut

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Dalslands sjukhus i Bäckefors.
Dalslands sjukhus i Bäckefors. Foto: Tommy Löfgren

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden tar inte ställning i frågan om framtiden för närsjukhusen i Lysekil och Strömstad. De lämnar över ärendet till den nya operativa nämnd som kommer att bildas efter årsskiftet.

För Dalslands sjukhus ser det bättre ut. Nämnden har ett antal förslag på vad sjukhuset ska kunna fyllas med.

Det finns i dag tre närsjukhus i Fyrbodals-området. Dalslands sjukhus i Bäckefors och sjukhusen i Lysekil och Strömstad.

Enligt en tjänstemannautredning har sjukhusen i Lysekil och Strömstad för få patienter. Dessutom anses inte de båda sjukhusen ha en optimal placering. De båda sjukhusen föreslås därför läggas ner.

I stället föreslår man att ett nytt sjukhus byggs i Håby, Munkedal.

Linda Jansson (M) är ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Här syns hon under en debatt i Bäckefors inför valet.
Linda Jansson (M) är ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Här syns hon under en debatt i Bäckefors inför valet. Foto: Helena Lindgren

Men Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, som behandlade ärendet i torsdags, tar inte ställning i själva sakfrågan.

– Vi lämnar över frågan till den operativa nämnd som blir en enda nämnd för hela regionen efter årsskiftet, säger Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden till Dalslänningen.

”Bra placering”

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden slår däremot fast att Dalslands sjukhus i Bäckefors har en bra placering.

Med sjukhus i Bäckefors, Munkedal, Trollhättan och Uddevalla menar Norra hälso- och sjukvårdsnämnden att alla invånare som bor i större orter i Fyrbodal når ett sjukhus inom loppet av mindre en timmes bilfärd.

Kan fyllas med

I ett förslag till inriktningsbeslut föreslår nämnden att närsjukhus som Bäckefors och Munkedal (om det byggs ett sådant där) ska ha en fortsatt verksamhet med fokus på äldre, barn och unga samt psykisk hälsa.

Där ska det finnas möjlighet till samlokalisering av verksamheter som kan inkludera: vårdcentral, regionhälsan, mobilt närsjukvårdsteam, rehabmottagning, habilitering och hälsa, röntgenmottagning, öppen specialiserad vård och lättare slutenvårdsplatser i primärvårdens regi.

Artikeltaggar

Dalslands sjukhusLinda JanssonNorra hälso- och sjukvårdsnämndenPolitikSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.