Hoppa till huvudinnehållet

Mörka lokaler lyser igen – nytt projekt hade öppet hus: ”Värmer i hjärtat”

Publicerad:
Delar av Rexcells fabrikslokaler i Dals Långed lyser igen. Förra veckan fick allmänheten kika på vad som händer i lokalerna där projektet Open Wood etablerats.
Delar av Rexcells fabrikslokaler i Dals Långed lyser igen. Förra veckan fick allmänheten kika på vad som händer i lokalerna där projektet Open Wood etablerats. Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren
  • Foto: Helena Lindgren

Projektet Open Wood tar stora kliv framåt. Den här veckan startar renoveringen av fabrikslokalerna i Dals Långed och i förra veckan fick allmänheten kika på lokalerna och ta del av vad som komma skall.

2015 flyttade Rexcell verksamheten från fabriken i Dals Långed. En arbetsplats där generationer av Dals Långeds-bor har arbetat och som länge varit mittpunkten på orten stängdes.

– Jag är fjärde generationen som har arbetat här.

Miljonsatsning i Dalsland – stort projekt inom möbelbranschenNamn och grafisk profil klar: ”Vi vill fira med Öppet hus”

Det säger Inge Larsson, en av många besökare som passade på att ta en titt på lokalerna när det i torsdags var öppet hus.

Han berättar att han har jobbat i lokalerna i drygt 33 år.

– Mitt första jobb fick jag som 15-åring då jag i hoppade in i fyra dagar för att hjälpa till med att flytta lagret.

Det var många som passade på att titta på fabrikslokalerna.
Det var många som passade på att titta på fabrikslokalerna. Foto: Helena Lindgren

Han började sedan arbeta på bruket i Billingsfors i cirka 15 år men kom sedan tillbaka till Dals Långed 1986 där han jobbade på elsidan tills fabriken stängde 2015.

– Jag hade fått börja i Skåpafors om jag ville, men jag valde att sluta.

Minns tillbaka

Inge Larsson tittar sig omkring i lokalerna och minns tillbaka.

Inge Larsson.
Inge Larsson. Foto: Helena Lindgren

– Det jag minns mest från just de här lokalerna var att det var hygientillverkning. Jag tror också att det var en utvecklingsmaskin de sista åren, där man experimenterade fram nya produkter.

Efter att Rexcell avslutade produktionen i fabriken i Dals Långed har lokalerna varit mer eller mindre övergivna. Att det drar igång verksamhet i delar av lokalerna är betydelsefullt för invånarna.

– Det värmer i hjärtat att det är något som kommer igång igen. Det finns inget värre än mörka lokaler. Som jag har förstått den här satsningen kanske den inte innebär så många arbetstillfällen till en början, men det inger hopp och visar på att det finns möjligheter, säger Inge Larsson.

Christina Sörquist.
Christina Sörquist. Foto: Helena Lindgren

– Jag jobbade här som springtjej på 1960-talet. Jag levererade post.

Ytterligare en besökare stannar till för att berätta om sina minnen av fabriken. Det är Christina Sörqvist, vars pappa Bengt Sörquist började arbeta på fabriken 1936.

– Kassören Bertil Hammar hade frågat läraren på folkhögskolan om det fanns någon elev som var bra på att räkna och då hade han nämnt pappa. När han slutade på fabriken 1980 hade han jobbat upp sig till inköpschef.

Viraduk blev till mattor

Hon berättar också om pappersmaskinernas viradukar som när de gick sönder delades ut till hushållen i samhället.

– Kvinnorna använde dem till att väva mattor. Så det finns många mattor här på orten som är tillverkade av de gamla virorna, säger Christina Sörquist.

Marc Hoogendijk processledare och Mikael Sandqvist, projektledare.
Marc Hoogendijk processledare och Mikael Sandqvist, projektledare. Foto: Helena Lindgren

Syftet med att arrangera öppet hus i fabrikslokalerna var just att invånarna skulle få en möjlighet att ta en titt på vad som händer.

– Vi vill stilla nyfikenheten och visa vad det är som händer. Att det lyser här igen betyder mycket för invånarna och det är också betydelsefullt att ha en kontakt med dem, säger Mikael Sandqvist, projektledare för Open Wood.

Riva och flytta väggar

Den här veckan påbörjas renoveringen av lokalerna.

– Då ska vi riva och flytta väggar och bygga om. Det ska vara klart i januari, säger Mikael Sandqvist.

Open wood

Det var i juni i år som satsningen i Dals Långed offentliggjordes. Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen beviljade sammanlagt 7 600 000 kronor för att sats på en testbädd för möbel- och inredningsbranschen med fokus på hållbar omställning och trä.

Mötesplats Steneby är projektägare, i samverkan med HDK-Valand Campus Steneby.

Projektet har fått namnet Open Wood. Tre personer har projektanställts i och med satsningen som just nu håller på att flytta in i en del av Rexcells fabrikslokaler. Tanken är att projektet på sikt ska bli en egen verksamhet.

Artikeltaggar

BillingsforsDals LångedIndustrierMötesplats StenebyNäringslivRexcellSkåpaforsStenebyVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.