Hoppa till huvudinnehållet

Kommun måste minska kostnader med 27 miljoner – landar trots allt mjukt

Publicerad:
På tre år behöver Dals-Eds kommun minska kostnaderna med 27 miljoner kronor. Foto: Henrik Montgomery/TT

27 miljoner kronor. Det är summan som Dals-Eds kommun behöver minska sina kostnader med inom de tre närmsta åren. Tack vare sparade pengar krävs i nuläget inga drastiska åtgärder, men svångremmen kommer att dras åt rejält.

I onsdags godkände kommunstyrelsen förslaget till Kommunplan 2023-2025, som bland annat omfattar budget.

Årets budgetförhandling har varit allt annat än enkel. Landets kommuner står inför ett stålbad med anledning av bland annat omvärldsläget, vilket Dalslänningen rapporterat om tidigare.

Så drabbas kommunerna av omvärldsläget: ”Kraftigt ökande kostnader”Enigt fullmäktige klubbade oförändrad skatt

Dyrare drivmedel, ökade energikostnader och kostsamma livsmedel är några av orsakerna till den utmanande situationen. På det tillkommer också en omfattande kostnadsökning av tjänstepensionerna.

– Kostnaderna beror överlag på orsaker som vi inte kan styra över och som inte är specifika för Dals-Ed. Det som vi kan se är ett problem just här är befolkningsminskningen, som är högre än befarat, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande.

Tidig dialog

Redan innan sommaren fick kommunledningen signaler om att det skulle blir svårt att få ekonomin att gå ihop och därefter har läget förvärrats allt eftersom.

Ganska snart efter sommaren påbörjades en dialog där både politiker, tjänstemän och annan verksamhetspersonal varit involverade för att diskutera hur man ska komma till rätta med de ökade kostnaderna.

Martin Carling (C), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun
Martin Carling (C), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun Foto: Helena Lindgren

På kommunfullmäktigemötet i november skulle beslut om budgeten egentligen fattas, men ledamöterna valde att istället vänta en månad för att diskutera läget ytterligare.

I onsdags hade kommunstyrelsen ett förslag på bordet, vilket ledamöterna godkände utan debatt.

Stora kostnadsökningar

Det är ingen munter läsning. På tre år måste Dals-Eds kommun minska kostnaderna med 27 miljoner kronor för att i slutändan landa på en sund ekonomisk nivå.

– Vi har dock många goda år bakom oss. Vi har arbetat upp ett kapital som vi nu kan använda. Vi har dessutom inte räknat med de nya statliga bidrag som vi kommer att få ta del av och då lättar det ju ytterligare, säger Martin Carling.

För att slippa drastiska åtgärder kommer Dals-Eds kommun att använda sig av resultatutjämningsreserven – pengar som kommunen genom åren har sparat ihop för att vid behov använda sig av för att täcka underskott.

Krav på 9 miljoner

Men oavsett om kommunen med hjälp av de sparade pengarna landar mjukt i ett utmanande läge, måste kostnaderna ändock minskas rejält. Redan under 2023 krävs åtstramningar och i nuläget har nämnderna och styrelsen ett gemensamt anpassningskrav på 9 miljoner kronor.

För att komma till rätta med hur kostnaderna ska minska har en projektgrupp bildats, under ledning av kommunchef Agneta Johansson.

– Vi är beredda att kavla upp ärmarna. Det är svårt, men vi har inget alternativ, säger Agneta Johansson.

– Eftersom vi kan använda oss av resultatutjämningsreserven har vi nu tid med dialog för att ta fram de åtgärder som minst drabbar medborgarna och hur vi på bästa sätt kan behålla vår personal och kompetens, istället för att vi panik måste gå fram med åtgärder, säger Lars Hustoft, ekonomichef.

Andreas Nilsson (M).
Andreas Nilsson (M). Foto: Helena Lindgren

Kommuners största utgift är personal och även det är där de största besparingsmöjligheterna finns.

– Det behöver dock inte innebära att personal kommer att bli avskedad. Vi jobbar istället på att se över exempelvis pensionsavgångar, säger Martin Carling (C).

– Vi kan inte dra ner på all personal, då kan verksamheterna inte fungera, men vi behöver se över hur vi kan jobba på andra sätt, säger Andreas Nilsson (M).

”Viktigt vara transparent”

Inom kort kommer kommunledningen att gå ut med information till anställda och invånare om det ekonomiska läget.

– Det är viktigt i det här läget att vara transparent och skapa en medvetenhet kring hur situationen ser ut, säger Andreas Nilsson (M).

Den 14 december ska kommunfullmäktige fatta beslut om Kommunplan 2023-2025.

Artikeltaggar

Andreas NilssonÅtgärderBudgetarCenterpartietDals-Eds kommunDals-Eds kommunDalslänningenEkonomiKommunstyrelsenLars HustoftMartin CarlingNämnderPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.