Hoppa till huvudinnehållet

Ingen snöröjning: ”Avtal följs inte och det drabbar oss på landsbygden”

Publicerad:
Tomas Torbjörnsson bor längs den aktuella vägen. Foto: Conny Hultgren

Under måndag och tisdag föll drygt en decimeter snö över vägen mellan Årbol och Edsviken i Ärtemark. Men vägen blev ändå inte röjd.

– Avtalet följs inte och det drabbar oss på landsbygden, säger Tomas Torbjörnsson, som bor längs den aktuella vägen.

Enligt Trafikverkets regelverk ska de flesta småvägar i Dalsland plogas inom 6 timmar när det fallit 3 centimeter snö.

– Många är därför på goda grunder arga över dålig och försenad snöröjning. Är det i enlighet med gällande avtal att väghållaren bara kan strunta i att ploga bort en dryg decimeter nysnö och invänta att mildvädret ska göra jobbet? frågar sig Tomas Torbjörnsson.

”Förrädisk slaskbana”

Landsvägen mellan Årbol och Edsviken plogades alltså inte trots att snöandet satte fart och fyllde på med gott och väl en decimeter.

– Sedan töade det och vägen blev en förrädisk slaskbana, säger Tomas Torbjörnsson.

Vägen mellan Årbol och Edsviken blev inte plogad under måndag och tisdag. Fotografiet är en arkivbild.
Vägen mellan Årbol och Edsviken blev inte plogad under måndag och tisdag. Fotografiet är en arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Han konstaterar nu att Trafikverket inte fått vad man betalat för av väghållaren Peab.

– Avtalet följs inte och det drabbar oss på landsbygden. Det blir bara en ungefärlig snöröjning. Det här innebär ökade risker för olyckor och det tar längre tid att ta sig fram.

Ett förslag

Tomas Torbjörnsson menar att det är viktigt att sprida kunskap om vad som gäller i frågan och tycker att det finns anledning att framföra kritik, men även beröm när det finns fog för det.

Många är på goda grunder arga över dålig och försenad snöröjning.
Tomas Torbjörnsson

Han har också ett förslag på hur han tycker att aktörerna skulle kunna arbeta vidare med frågan.

– Peab och Trafikverket tillsammans borde utveckla en app som skulle kunna motverka problemen. Plogbilarna borde utrustas med en transponder som visar på en digital karta var de kör. Då kan allmänheten se när vägen man ska ge sig ut på kommer att bli farbar, säger Tomas Torbjörnsson.

Peabs svar

Katarina Hugo på Peabs presstjänst beklagar det inträffade. Hon ger följande svar i ett mejl till Tomas Torbjörnsson.

– Vi strävar hela tiden efter att leverera hög kvalitet gällande hur vi sköter vägarna och redan idag jobbar vi med digitala verktyg. När vi utfört ett arbete skickas våra GPS-positioner till beställarens system. De kan på så sätt hela tiden se var vi har utfört vårt arbete och följa upp. Generellt snöröjer vi de gator och vägar som vår beställare har bestämt att vi ska göra och i den ordning som det är sagt att vi ska prioritera, skriver Katarina Hugo.

Artikeltaggar

ÄrtemarkPeabSnöSnöröjningTomas TorbjörnssonTrafikTrafikverketTransportVäglag

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.