Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner med biogasbilar oroas: ”Hopp om att det löser sig”

Publicerad:
2018 invigdes biogasstationen i Ed av Dennis Staaf, dåvarande ägarna BRC Sweden, och Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande.
2018 invigdes biogasstationen i Ed av Dennis Staaf, dåvarande ägarna BRC Sweden, och Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Tommy Löfgren

Både Bengtsfors och Dals-Eds kommun har biogasbilar i fordonsflottan. Att Trollhättan Energi nu drar sig ur driften av mackarna i båda orterna oroar, men hoppet finns att nån annan tar över driften.

I Dals-Eds kommun finns biogasstationen som Trollhättan Energi nu lämnar på Jordbron.

I samband med etableringen år 2018 gjorde Dals-Eds kommun en stor omställning av fordonsflottan då merparten av kommunens bilar byttes ut till gasbilar. I dagsläget har Dals-Eds kommun 23 gasbilar.

Bengtsfors första station för biogasBiogasmack i Ed invigdesBilägare mister mackar – energibolag lämnar biogasstationer

Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande, är oroad över vad beslutet kommer att innebära.

– Vi vill ju inte behöva återgå till att enbart köra på fossila bränslen och ser vår omställning som en viktig del i klimatarbetet. Det finns också privatpersoner och företag som valt att köpa gasfordon efter att denna möjlighet skapades. Även dessa hamnar ju i en knepig situation, säger han.

Hoppas på ny aktör

Kommunens biogasbilar går även att köra på bensin, så det blir inget akut problem när tankstationen stänger, men Carling hoppas och tror att de ska slippa göra det.

Jag har ändå ett visst hopp om att det kommer att lösa sig och att någon ny aktör tar över stationerna.
Martin Carling.

– Jag har ändå ett visst hopp om att det kommer att lösa sig och att någon ny aktör tar över stationerna. Vi försöker på olika sätt medverka och påverka så att en lösning med en ny aktör kommer till stånd, säger han.

 Biogasstationen i Bengtsfors.
Biogasstationen i Bengtsfors. Foto: Thomas Wallin

Om det blir en ny lösning hoppas Carling att den kommunala fordonsflottan kan utökas med fler gasbilar.

– Just nu har vi 23 fordon, men det skulle kunna bli fler i framtiden. Vi har dessutom upphandlat skolbusstrafik som är tänkt att gå på biogas.

Nyligen beställt nya

Bengtsfors kommun har 20 bilar i fordonsflottan som drivs av biogas.

– Det är framförallt bilar inom hemtjänsten. Vi har dessutom nyligen beställt nya, men de kan köras även på bränsle, säger kommunchef Göran Eriksson.

Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors.
Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Han påtalar att när satsningen gjordes 2018 lovade den dåvarande ägaren av mackarna att marknadsföra biogas som ett bra alternativ till bensin.

– Men det blev inte riktigt så bra som det var utlovat, säger Göran Eriksson.

Han säger att kommunens biogasbilar ska köras på just biogas så länge det finns tillgång till det.

– Sedan får vi gå över till bränsle och börja se över andra alternativ om det inte blir någon ny ägare.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBensinBiogasCenterpartietDals-Eds kommunKommunstyrelsenMartin CarlingTrafikTrollhättan Energi

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.