INSÄNDARE: Klassas kritik från sjuka, upprörda och förtvivlade människor som hot?

Samhälle
PUBLICERAD:
Demonstrationen mot bassängstängning utanför Dalslands Sjukhus.
Foto: Johan Lindahl

Man häpnar när man läser intervjun med Linda Jansson (M) , ordförande för Norra hälso-och sjukvårdsnämnden.

Hur kan hon påstå att, hennes och andra politikers säkerhet inte kan garanteras på en demonstration? Vilka vettvillingar trodde hon sig möta på demonstrationen vid Dalslands sjukhus i Bäckefors?

Hon säger att, regionpolitikerna ska ha blivit hotade via brev, telefonsamtal och "en del incidenter mot oss". Underligt att inga av dessa hot kommit till allmänhetens kännedom. Är dessa hot överhuvudtaget polisanmälda? Eller är det så att kritik från sjuka, upprörda och förtvivlade människor klassas som hot ?

Vidare säger Jansson att regionpolitiker inte ska vara på platser där de inte känner sig trygga. Då kan man ju undra om dessa politiker överhuvudtaget kan våga röra sig ute på gator och torg utan poliseskort.

Det mest anmärkningsvärda i Janssons uttalanden är hennes makabra jämförelse med demonstrationen i Bäckefors och sommarens mord i Almedalen.

Skäms Linda Jansson!

Det talas mycket om politikerförakt i samhället, men Linda Janssons uttalanden i den här intervjun visar prov på det omvända : politikers förakt för sina väljare. Dessutom visar hon förakt för sjuka människor.

Anne-Christine och Stig Engdahl

Svar direkt

Jag tror jag talar för alla förtroendevalda i Västra Götalandsregionen och resten av landet när jag säger att vår ambition är att vara med på så många olika aktiviteter som möjligt. Vi har alla engagerat oss i politiken för att skapa en positiv utveckling i vårt samhälle, oavsett vilket parti vi sökt oss till, och den möjligheten står lyckligtvis öppen för alla som vill vara med och hjälpa till. Däremot kan både tid och andra faktorer sätta begränsningar för detta, i synnerhet som nästan alla har sitt politiska uppdrag vid sidan av ett heltidsjobb. En sådan faktor är vilka platser och sammanhang som bedöms effektiva för att diskutera den ena eller andra frågan, en annan är att alla parter förstås måste känna sig helt trygga.

När det gäller hot, hat och våld mot förtroendevalda och anställda i Västra Götalandsregionen följer vi de råd som ges från regionens säkerhetsenhet. Dom kan de här frågorna betydligt bättre än vi, och har ett tätt samarbete med bland andra Polisen, och tillsammans med dom avgör vi just frågan om upplevd trygghet. Det kan ingen utomstående bedöma åt oss.

Tyvärr utsätts många förtroendevalda för hot och hat av olika slag, och detta har drabbat ett antal även i vår nämnd. Naturligtvis är merparten av händelserna polisanmälda, men det ligger i sakens natur att det inte sprids vidare till allmänheten eller diskuteras i media. Därför väljer jag och mina kollegor att inte kommentera vilken sorts hot som förekommit och från vem/vilka.

Linda Jansson, ordförande norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.