På Nygårdstorget lyser färgrika lyktor kring scenen. Förskolebarn har tillverkat dem för att fira Internationella barndagen – varje lykta symboliserar ett barns röst.
Tusen lyktor är en ljusmanifestation runt om i hela Sverige där många förskolebarn deltar. Den sker i samband med Internationella barndagen som infaller 20 november. Det var den dagen, 1989, som FN:s konvention om barnens rättigheter antogs.
Ett sätt att uppmärksamma det på är, som Långevi och Björkåsens förskola i Bengtsfors anammade, att barnen får tillverka egna lyktor och tända dem på en offentlig plats. Varje lykta symboliserar ett barns röst.
– Det här är första gången vi är med på Tusen lyktor, men inte sista gången. Vi är jätteglada över att ha kunnat genomföra det ihop med Björkåsen förskola och att Centrumföreningen Bengtsfors var så positiva till att förlägga manifestationen mitt i centrum, säger Kristoffer Emanuelsson och Susanne Roth på Långevi förskola.
Barnkonventionen är numera lag i Sverige och i förskolan lyfts barnens röster genom att de till exempel får skapa egna böcker, göra filmer, läsa och uttrycka sig genom dans, rytmik, sång, dramalekar och målningar.
– Fokus för oss just nu är att barnen skall få chansen att förstå det lite svåra begreppet ”Barnkonventionen”, och att de ska bli mer medvetna om sina rättigheter, exempelvis rätten att leka, att bli lyssnad till och respekterad, att utvecklas och att uppleva social trygghet, säger Kristoffer Emanuelsson och Susanne Roth.