Hoppa till huvudinnehållet

Ridklubb vann storvinsten – prisas under hästfesten: ”Helt fantastiskt”

Publicerad:
Stora som små, män som kvinnor. Många har tagit Ridborgarmärket hos Eds Ridklubb. Från vänster: Sebastian Johannesson på Trym,  Annie Holmström, Robert Skarström på Mange, Bella Camacho-Dahlman, Jim Jacobsson på Tequila och Wilma Lööf.
Stora som små, män som kvinnor. Många har tagit Ridborgarmärket hos Eds Ridklubb. Från vänster: Sebastian Johannesson på Trym, Annie Holmström, Robert Skarström på Mange, Bella Camacho-Dahlman, Jim Jacobsson på Tequila och Wilma Lööf. Foto: Eds RK

Dals-Eds Ridklubb tog hem årets upplaga av Ridborgarmärket. På fredag tar föreningen emot storvinsten under Sweden International Horse Show på Friends Arena.

– Det här kommer vi troligtvis bara att vinna en gång, säger Anna Nilsson i styrelsen.

Under säsongen, som sträcker sig från 15 mars till 31 oktober i år, har landets ridsportföreningar tävlat i Ridborgarmärket, där man ska få så många som möjligt att ta Ridborgarmärket, som är som det låter – ridsportens version av Simborgarmärket.

Dals-Eds Ridklubb var bäst av alla föreningar i Sverige och vann därmed storvinsten – ett hinderpaket värt 35 000 kronor. Priset tas emot under jätteevenemanget Sweden International Horse Show på Friends Arena, som brukar locka många tusentals åskådare.

– Det här kommer vi troligtvis bara att vinna en gång, konstaterar Anna Nilsson i föreningens styrelse.

– Jätteroligt. Det är mycket pengar för oss. Det har varit mycket arbete, men också väldigt kul.

På fredag tar Therese Carlsson, från Ridcenter på Dal och Annie Holmström, ordförande i klubbens ungdomssektion, emot priset i Stockholm.

– Det här betyder något oerhört. Hindermaterial är väldigt dyrt att köpa så för oss är det fantastiskt, att kunna ha hinder på tävling och så. Det är helt ovärderligt, säger Anna Nilsson.

I över 40 år har Ridborgarmärket lockat märkestagare landet över. Alla föreningar som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet får genomföra märkestagning för Ridborgarmärket och det finns flera olika sätt att ta märket på, utifrån ryttarens förutsättningar och förkunskaper. Man kan till exempel skritta 200 meter, rida ett lite längre program i alla tre gångarter eller samla ihop sin ridgrupp och rida Ridborgarkadriljen som finns i tre olika svårighetsgrader.

Reimer Ferdinandsson, 91, var den äldsta deltagaren i Ridborgarmärket.
Reimer Ferdinandsson, 91, var den äldsta deltagaren i Ridborgarmärket. Foto: Eds RK

Dals-Eds Ridklubb har bland annat erbjudit märkestagning på sin invigning men även lockat märkestagare på många marknader. Föräldrar har också kunnat ta märket efter sina barns ridlektioner. Stora som små, män som kvinnor. Många har provat på att rida hos Eds Ridklubb. Äldst av alla var Reimer Ferdinandsson (bilden), 91 år gammal.

Artikeltaggar

Anna NilssonDals-Eds kommunEdFriends ArenaHästsportSvenska Ridsportförbundet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.