Hoppa till huvudinnehållet

Fullmäktige skjuts fram – ännu inget styre: ”Detaljer som skiljer”

Publicerad:
Styret i Färgelanda kommun är fortfarande inte klart.
Styret i Färgelanda kommun är fortfarande inte klart. Foto: Helena Lindgren

På kommunfullmäktige den 7 december var planen att S, C och L skulle presentera det nya kommunstyret. Men nu skjuts mötet upp, då partierna behöver mer tid att komma överens.

– Det är i detaljerna de avgörande skillnaderna ligger, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg (C).

SD kastar in handduken – öppnar för styre med S, C och LSD lyckas inte bilda styre – lämnar över till S: ”Nådde inte ända fram”Nytt kommunstyre kan dröja månader: ”Inte helt lätt”

Turerna har varit många efter kommunvalet i Färgelanda. SD blev största parti, men lyckades sedan inte bilda något styre med de andra borgerliga partierna, trots flera försök.

Sedan i början av november har bollen istället legat hos S, C och L att försöka komma överens om ett gemensamt styre de kommande fyra åren. Men även det har varit lättare sagt än gjort. Nu skjuts det planerade fullmäktigemötet den 7 december upp till 19 december. Partierna behöver mer tid.

– Folk kanske inte tror det, men vi har hela tiden haft avsikt att gå i opposition och hade därför inte pratat med varandra. Nu flyttar vi fram det och förhoppningsvis har vi något klart då, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Blomberg (C).

Anledningen till svårigheterna att nå en överenskommelse är enligt Blomberg att partiernas politik helt enkelt skiljer sig åt.

– Vi har inte samma politik för då hade vi varit ett parti. Ska vi styra tillsammans måste vi ha en politik som alla är överens om. Vi kan inte sitta tre oppositionspartier mot varandra, någon måste ta styret.

Är det någon speciell fråga ni är oense om?

– Det vill jag inte påstå. Det är de tunga frågorna som skolorna och omsorgen där vi i stora drag tycker samma men inte när de gäller detaljerna. Det är där de avgörande skillnaderna ligger, säger hon.

Artikeltaggar

Ann BlombergCenterpartietFärgelandaFärgelanda kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLiberalernaPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.