Hoppa till huvudinnehållet

De gamla har börjat flyttas ut från Kolaregården: ”Vi gör det med respekt”

Publicerad:
De gamla har börjat flyttas ut från äldreboendet Kolaregården i Dals Långed.
De gamla har börjat flyttas ut från äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Foto: Kajsa Kax

Utflyttningen av de gamla på äldreboendet Kolaregården i Dals Långed har påbörjats. De totalt åtta personer som har bott eller fortfarande bor kvar på Kolaregården ska flyttas till andra äldreboenden i Bengtsfors kommun. Detta eftersom Kolaregården ska stängas av besparingsskäl.

Stor oro på Kolaregården: ”De gamlas hem och trygghet kommer att tas ifrån dem”Besked från Förvaltningsrätten: Kommunen kan stänga Kolaregården

– Utflyttningen från Kolaregården har påbörjats. Vi har från kommunens sida varit noga med att genomföra flytten med respekt och varsamhet om de gamla. Vi har sedan lång tid tillbaka fört samtal med alla brukare, anhöriga och personal, säger Tanja Mattsson, socialchef i Bengtsfors kommun.

Tanja Mattsson är socialchef i Bengtsfors kommun.
Tanja Mattsson är socialchef i Bengtsfors kommun.

De gamla på Kolaregården flyttar främst till något av kommunens andra äldreboenden. I första hand till Granåsgården i Bengtsfors där det finns ett antal lediga platser, men också till Solbacken i Billingsfors. På Björklunda i Bäckefors är det fullbelagt.

Men situationen kan förändras från en dag till en annan.

– Vi försöker efterleva de önskemål som finns från de gamla om till vilket av de övriga äldreboendena man vill flytta, säger Tanja Mattsson.

Vilka reaktioner kommer från de gamla som nu måste flytta?

– Det kan vara svårt för äldre människor att bryta upp och flytta, men det har ändå gått väldigt väl. De gamla och deras anhöriga har känt till det här beslutet länge och det verkar som att alla accepterar det. Jag inte hört att någon idag starkt uttryckt att man vill bo kvar. De reaktioner som kom var de som uttrycktes i samband med, och en tid efter, att beslutet fattades om att Kolaregården skulle stängas.

Vad säger personalen?

– Det samma sak där. Personalen har känt till det här länge nu. Och alla kommer att erbjudas andra jobb inom vården i Bengtsfors kommun. Vi har ett stort behov av personal inom vård och omsorg idag, säger Tanja Mattsson.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBengtsfors kommun (org)Dals LångedKolaregårdenTanja MattssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.