Hoppa till huvudinnehållet

Här startar mötesplats för HBTQI-personer: ”Slippa försvara sig”

Publicerad:
ABF jobbar på att starta en mötesplats för HBTQI-personer i Dals-Eds kommun.
ABF jobbar på att starta en mötesplats för HBTQI-personer i Dals-Eds kommun. Foto: Helena Lindgren

En ny mötesplats ska startas i Dals-Eds kommun. Det är studieförbundet ABF som vill skapa en plats där unga HBTQI-personer kan känna trygghet och samvaro.

Projektet är precis i startgroparna och ABF söker just nu personer mellan 18 och 25 år som vill vara med att skapa och bestämma innehåll för den nya mötesplatsen.

– Vi vill att mötesplatsen ska bli så bra och aktuell som möjligt för målgruppen i den specifika kommunen. Målgruppens behov och önskemål styr verksamheten, säger Helén Mahieu, projektledare HBTQI-mötesplatser, ABF Fyrbodal.

Del i ett sammanhang

Hon berättar att målgruppen för mötesplatsen är alla som är trans, bi, queer, homo, intergender och för dem som inte vill definiera sig.

– Det kan även vara dem som inte vet och som har funderingar kring sin sexualitet eller könsidentitet. Syftet är att skapa en trygg mötesplats där man kan få vara del av ett sammanhang, slippa förklara och försvara sig, få utforska och ställa frågor om identitet och sexualitet, säger Helén Mahieu.

Utöver mötesplatsen kommer projektet genomföra kunskapshöjande insatser i form av till exempel föreläsningar och workshops.

– Vi hoppas att detta kommer att motverka fördomar och öka kunskapen inom och om HBTQI.

Helén Mahieu, projektledare HBTQI-mötesplatser, ABF Fyrbodal.
Helén Mahieu, projektledare HBTQI-mötesplatser, ABF Fyrbodal.

Helén Mahieu berättar att hon själv är en HBTQI-person som vet hur viktigt det är med en trygg mötesplats.

– För mig kändes det självklart att tacka ja när jag fick frågan att leda projektet. Jag hade önskat att det fanns tryggare mötesplatser när jag var yngre, därför känns det så fint att få vara med och skapa det nu, säger hon.

Jobbar för fler

Projektet drivs av studieförbundet ABF i samarbete med RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) och finansieras av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor).

– I dagsläget är det Dals-Ed och Lysekils kommuner som är med, men vi hoppas och arbetar för att fler kommuner ska ansluta sig och förstå vikten av trygga mötesplatser, säger hon.

Artikeltaggar

ABFDals-Eds kommunDals-Eds kommunLysekilMänskligtMUCFRFSLSexualitet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.