Hoppa till huvudinnehållet

Division 5 och division 6 kan slås ihop: ”Det är blandade känslor”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Kommunrivalerna Ärtemarks IF (i vitt) och Dals Långeds IK (i rött och svart) kan flyttas upp till division 5. Detta enligt ett nytt förslag
Kommunrivalerna Ärtemarks IF (i vitt) och Dals Långeds IK (i rött och svart) kan flyttas upp till division 5. Detta enligt ett nytt förslag Foto: Pontus Nordwall

Division 5 och division 6 kan till nästa år slås ihop till en och samma A-lagsserie medan division 6 blir en utvecklingsserie för B- eller U-lag. Detta enligt ett förslag från Dalslands Fotbollförbund. Saken ska diskuteras under torsdagens rådgörande fotbollsting i Mellerud.

– En del föreningar vill inte ha B-lag ihop med A-lag, säger Maria Pettersson Lans i tävlingskommittén.

Enligt förslaget som lagts fram av DFF:s tävlingskommitté slås division 5 och division 6 ihop till en och samma serie för A-lag medan division 6 blir en ren utvecklingsserie för B- eller U-lag. Inget A-lag kan åka ur femman och inget B-lag kan gå upp från sexan.

Det skulle i så fall innebära att division 6-lagen Dals Långeds IK, Ärtemarks IF, och Kroppefjälls IF flyttas upp till division 5.

– Det är lite svårt att veta vad man tycker. Det är blandade känslor. Det kanske är bra och gynnar föreningen, men det är lite dumt med tanke på vilket nivåskillnad det hade varit mellan oss och de bästa lagen, säger Elis Lindström, spelande tränare, samt ledamot i Ärtemarks IF styrelse.

För Eds FF innebär det att lagets B-lag flyttas ner en serie. Föreningens fotbollssektion ser ändå inte helt negativt på saken.

– Vi har vänt och vridit på frågan och har lite svårt att bestämma oss för vad vi tror är bäst för fotbollen i stort framåt. Vi är lite bekymrade över vad våra killar skulle tycka om att spela i en B-lagsserie som inte gäller något mer än att vinna matcher. Vi tappar liksom det där tävlingsmomenten och hade gärna sett att nuvarande system är kvar. Samtidigt förstår vi att A-lagen inte alltid uppskattar att ha B-lag runt sig och ibland är det bökigt att planera matcher. Vi får se vad som händer, säger Niklas Johansson.

”Ser positivt på det”

För Bengtsfors IF och de andra föreningarna som spelade division 5-fotboll i år innebär egentligen bara förändringen att man uteslutande möter A-lag framgent.

– För oss spelar det egentligen ingen roll, vi ser väl i stort sett positivt på det. Vi inväntar beslut, men blir det röstning så kommer vi att rösta för, säger Joel Ljung, ordförande i Bengtsfors IF.

Under torsdagskvällen väntar rådgörande fotbollsting i Melleruds rådhus för att diskutera saken. Och frågan verkar engagera många, för uppslutningen är enorm. Representanter från 14 av 21 aktiva föreningar har anmält sig och ytterligare fyra har delgett sin ståndpunkt på distans. Det kommer inte att bli någon röstning, menar Maria Pettersson Lans i tävlingskommittén. Detta är en chans för föreningarna att tycka till.

– Vi samlar föreningarna och diskuterar och sedan skickar man tyckandet vidare till styrelsen i DFF som får ta beslut. Det här är tävlingskommitténs egna förslag som varit upp förr, men skillnaden nu är att de sista två åren har vi inte kunnat få till en division 7-serie. Det finns likvärdiga förslag i Bohuslän, så ett eventuellt samarbete längre fram är inte uteslutet, säger hon.

Är klubbarna missnöjda med det nuvarande seriesystemet?

– Det stora som diskuterats är att en del föreningar har motionerat om att man inte vill ha B-lag ihop med A-lag. Det jag har fått till mig hittills är att föreningarna ser positivt på förslaget. Men vi känner av läget och tar sedan ett beslut, säger hon.

Fakta

Så kan serierna se ut 2023

Division 5:

Bäckefors IF

Håfreströms IF

Tösse IF

Bengtsfors IF

Ellenö IK

Frändefors IF

Kroppefjälls IF

Dals Långeds IK

Ärtemarks IF

Fengersfors IK

Utvecklingsserie (division 6)

Brålanda IF lag 2

Fengersfors IK lag 2

IFK Åmål lag 2

Högsäters GF lag 2

Bengtsfors IF lag 2

Håfreströms IF lag 2

Eds FF lag 2

Melleruds IF lag 2

Åsebro IF lag 2

IF Viken lag 2

Artikeltaggar

Bengtsfors IFBeslutDals Långeds IKDalslands FFEds FFFotbollHåfreströms IFJoel LjungMaria Pettersson LansMellerudNiklas JohanssonStyrelserÄrtemarks IF

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.