Hoppa till huvudinnehållet

UPPMANING: Håll fjäderfän inomhus – risk för spridning av fågelinfluensa

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Jordbruksverket uppmanar att hålla sina tamfåglar inomhus eftersom fågelinfluensasituationen just nu är allvarlig i flera länder i Europa.
Jordbruksverket uppmanar att hålla sina tamfåglar inomhus eftersom fågelinfluensasituationen just nu är allvarlig i flera länder i Europa. Foto: Roland Svensson

Jordbruksverket uppmanar till att tamfåglar ska hållas inomhus. Västra Götalandsregionen tillhör det område som från och med imorgon räknas som ett högriskområde, vilket innebär att tamfåglar löper hög risk att smittas av fågelinfluensa.

Fågelinfluensasituationen är just nu, enligt Jordbruksverket, allvarlig i flera länder i Europa och riskerna för ett eventuellt utbrott i Sverige ökar. Sjunkande temperaturer och ökad förekomst av de vilda fågelarter som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset bidrar till att riskerna ökar.

Baserat på tidigare utbrott och positiva fall på vilda fåglar har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ringat in områden i landet där risken är extra hög för nya utbrott.

– Vi gör det här för att skydda fjäderfä från smittan. I de områden där risken bedöms som extra hög ska man bland annat hålla sina fjäderfän inomhus. Beslutet träder i kraft onsdagen den 16 november, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Risken bedöms vara förhöjd i hela landet, men extra hög i:

Blekinge län

Gotlands län

Hallands län

Kalmar län

Skåne län

Stockholms län

Södermanlands län

Västra Götalands län (dock inte Svenljunga och Tranemo kommuner)

Östergötlands län.

Del av Jönköpings län (ett område på 20 kilometer närmast Vättern).

Fågelinfluensa är en virussjukdom som cirkulerar bland vilda fåglar och som kan sprida sig till tama fåglar. Viruset förekommer i spillning från infekterade fåglar.

De som bor inom ett högriskområde uppmanas att hålla sina fjäderfjän inomhus. Om det inte går kan ankor, gäss, och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, men foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under ett skydd ute.

– I det här läget behöver man som fjäderfäproducent göra allt man kan för skydda sina fåglar från direkt kontakt med vilda fåglar och deras spillning. Man behöver också undvika indirekt kontakt, genom att tvätta och sprita händerna, byta skor och kläder innan man går in till sina fjäderfän och även skydda foder och strö, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Allmänna tips:

Se över byggnader och utför nödvändigt underhåll så de är täta och har fungerande vattenavrinning.

Säkerställ att ventilationsdon är fågelsäkrade och laga eventuella brister i fågelnät och huvar.

Se till att endast nödvändiga personal har tillträde till djurutrymmena.

Klipp ned gräs och håll rent runt byggnader och inhägnader.

Kontrollera och bekämpa skadedjur regelbundet.

Byt kläder och skor vid hygiengränsen när du går in i utrymmen där du håller fåglar.

Tvätta händerna med tvål och vatten och använd dessutom gärna handsprit.

Källa: Jordbruksverket

Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Hobbyflockar är alla fåglar som hålls i fångenskap där exempelvis ägg och kött enbart används i det egna hushållet eller andra fåglar exempelvis sällskapsfåglar som papegojor.

Enligt jordbruksverket finns det just nu inga utbrott av fågelinfluensa på tamfåglar i Sverige. Fågelinfluensa av typen H5N8 som nu förekommer i Europa har hittills inte orsakat sjukdom hos människa.

Artikeltaggar

Djur och naturEuropaFåglarJordbruksverketSmittorStatens veterinärmedicinska anstaltSvenljunga kommunVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.