Hoppa till huvudinnehållet

Strutsägaren Sarah om larmet: ”Jag känner mig inte så orolig”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Sarah Svensson känner sig inte speciellt oroad efter Jordbruksverkets larm om ökad risk för smitta av fågelinfluensa.
Sarah Svensson känner sig inte speciellt oroad efter Jordbruksverkets larm om ökad risk för smitta av fågelinfluensa. Foto: Helena Lindgren

Sarah Svensson äger en strutsfarm strax utanför Färgelanda. Hon är dock inte särskilt orolig efter Jordbruksverkets larm om den ökade smittorisken av fågelinfluensa. – Strutsar smittas inte lika lätt som höns, säger hon.

Från och med idag, den 16 december, uppmanar Jordbruksverket ägare till tamfåglar i bland annat Västra Götalandsregionen att hålla dem inomhus på grund av ökad smittorisk av fågelinfluensa.

UPPMANING: Håll fjäderfän inomhus – risk för spridning av fågelinfluensa

Sarah Svensson driver Dalslands struts strax utanför Färgelanda där hon har 12 fullvuxna strutsar samt cirka 30 kycklingar.

Förutom att besökare får komma dit och kika på de stora fåglarna säljer hon även köttet i en egen självbetjäningsbutik samt på reko-ring och återförsäljare.

Smittas inte lika lätt

Hon är dock inte särskilt orolig efter larmet om ökad smitta.

– Jag känner mig inte så orolig. Vad vi vet har inga fall av fågelinfluensa konstaterats på struts i Sverige. Enligt studier som har genomförts i Egypten, Iran och USA har strutsen ett lite annat immunförsvar än höns och många andra fåglar. De är inte lika mottagliga för fågelinfluensa, säger Sarah Svensson.

Sarah Svensson har idag cirka 12 fullvuxna strutsar.
Sarah Svensson har idag cirka 12 fullvuxna strutsar. Foto: Heribert Proepper

Får dispens

Hon berättar att Svenska strutsföreningen, som jobbar för att främja strutsnäringen i Sverige, brukar få dispens från Jordbruksverket som innebär att strutsarna fortsatt brukar få gå ute.

– Jag har inte fått någon information om det än, men det är så det har sett ut de senaste åren. Strutsar mår dåligt av att hållas instängda och den stressen överskuggar risken med fågelinfluensa.

Artikeltaggar

DalslandDjur och naturFågelinfluensaFåglarFärgelandaJordbruksverketSamhälleSmittorVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.