Hoppa till huvudinnehållet

Vindpark kan utökas med 44 hektar solpark – söker tillstånd för unik hybridpark

Publicerad:
Peter Braun, European Energys projektchef i Sverige, Norge och Finland, och Ted Bergdahl, kommunikationschef på det danska företaget European Energy, hoppas att Ånimskog ska få en hybridpark där den nyinvigda vindkraftsparken kompletteras med en solpark.
Peter Braun, European Energys projektchef i Sverige, Norge och Finland, och Ted Bergdahl, kommunikationschef på det danska företaget European Energy, hoppas att Ånimskog ska få en hybridpark där den nyinvigda vindkraftsparken kompletteras med en solpark. Foto: Roger Pettersson

Redan innan alla turbiner i Ånimskogs vindkraftspark, med sex stora vindkraftverk, kommit igång med full produktion så ansöker European Energy om att bygga en solpark på 44 hektar på andra sidan E45.

Ansökningarna kommer att skickas in till länsstyrelsen inom en vecka.

Nu står de sex vindkraftverken i Ånimskog klara, även om alla inte tagits i full produktion än. På tisdagen var det officiell invigning. Redan nu meddelar European Energy att de vill satsa på en stor solpark, i storleksordningen 44 hektar, i anslutning till vindkraftsparken.

Som en jämförelse har det avverkats sex hektar för den nu färdiga vindkraftsparken i Kingebol i Ånimskog och ytterligare sex hektar för att göra vägar, vilket blir totalt tolv hektar.

– Går tillstånden, som kommer att lämnas in till länsstyrelsen inom en vecka, igenom så skulle det kunna betyda att Ånimskog kan få Sveriges första hybridpark även om det är på gång på fler platser runt om i landet just nu, säger Peter Braun, European Energys projektchef i Sverige, Norge och Finland.

Effekt på 37 megawatt

Normalt svarar länsstyrelsen inom åtta veckor, men det kan både gå snabbare eller ta längre tid. Om tillstånden beviljas planerar European Energy att bygga en solpark med en installerad effekt på 37 megawatt som kommer att producera 45 gigawattimmar per år.

Vindkraftsparken kommer när alla sex vindkraftverken går på full kapacitet att producera 108 gigawattimmar el per år, vilket motsvarar 20000 villors årsförbrukning av hushållsel eller 5300 villors årsförbrukning av både uppvärmning och hushållsel.

Här ses tre av de sex vindkraftverken i Kingebols vindkraftspark.
Här ses tre av de sex vindkraftverken i Kingebols vindkraftspark. Foto: Roger Pettersson

Solparkens producerade el skulle räcka till ungefär 9000 villors årsförbrukning av hushållsel per år, vilket alltså är är mindre än hälften av vad vindkraftsparken producerar, men det finns andra fördelar med solenergi.

– En solpark är mindre synlig och den är tyst i jämförelse med vindkraftverken. Dessutom skulle vi i Kingebol slippa att bygga ett nytt nät utan istället kunna utnyttja samma nätanslutning som till vindkraftsparken, säger Peter Braun.

Kompletterar bra

Peter Braun förklarar vidare anledningen till att man kan utnyttja samma nätkapacitet därför att solen och vinden kompletterar varandra så bra – de producerar inte samtidigt utan när solen skiner blåser det i allmänhet inte så mycket och tvärtom.

Det hade alltså inte varit möjligt att ansluta ytterligare 37 megawatt vindkraftsel till nätet, men med sol går det bra. Det är detta som är den stora fördelen, att det går att tillföra mer produktion med samma nätkapacitet.

I nuläget är alla sex vindkraftverken i Kingebol driftsatta, men inte i full produktion, men det kommer att ske inom den närmaste veckan. Ånimskog kan, om tillstånd att bygga en solpark beviljas, sätta Dalsland och Åmåls kommun på kartan i den gröna energiomställningen med en av landets första stora hybridparker.

Projektledaren Peter Braun, Diego Guttierrez, som arbetar som commission lead på Siemens Gamesa och kontrollerar hela vindkraftsanläggningen, samt kommunikationschefen Ted Bergdahl utanför ett av de sex vindkraftverken i Kingebolsparken strax norr om Ånimskogs samhälle.
Projektledaren Peter Braun, Diego Guttierrez, som arbetar som commission lead på Siemens Gamesa och kontrollerar hela vindkraftsanläggningen, samt kommunikationschefen Ted Bergdahl utanför ett av de sex vindkraftverken i Kingebolsparken strax norr om Ånimskogs samhälle. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅnimskogElEuropean EnergyKingebolMiljöNäringslivSolenergiTillståndVindkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.