Hoppa till huvudinnehållet

Nytt företag etablerar sig i Dalsland: ”Vi vill expandera”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Fredrik Stigebrandt, vd och Jimmy Alwin, försäljnings- och marknadsansvarig på det nyetablerade företaget.
Fredrik Stigebrandt, vd och Jimmy Alwin, försäljnings- och marknadsansvarig på det nyetablerade företaget. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Nya arbetstillfällen är på gång i Bengtsfors. Göteborgsbaserade 1745 Electric etablerar sig på orten och kommer bedriva sin verksamhet i Bengtsfors Företagscenter på Industrigatan.

– Vi räknar med att börja bygga vid årsskiftet för att sedan expandera, säger företagets vd Fredrik Stigebrandt, med rötter i Ärtemark och som presenterade företaget i eftermiddag.

1745 Electric startade som ett test- och utvecklingsbolag 2019. De är dotterbolag till PLS Energy System och jobbar i dag med energilagring.

– Vi bygger och utvecklar system för att balansera elsystemet. Vi har idag ett svajigt elsystem med den förnybara energin och vårt arbete bygger på att motverka de effekterna för att balansera upp, säger Fredrik Stigebrandt.

– Om det går riktigt bra har vi full produktion om fem år, säger han.

”Bra företagsklimat”

Att företaget väljer att etablera sig just i Bengtsfors kommenterar han så här:

– Vi upplever att det är ett bra företagsklimat, vi upplever att man jobbar mycket med hållbarhet och vi har fått bra lokaler. Här finns allting. Vi har försökt expandera i Göteborg och Jönköping tidigare men det var trångt och svårt att få tag på resurser.

Företagets vd Fredrik Stigebrandt flankeras av kommunalrådet Stig Bertilsson (m) och Therese Karlsson från stiftelsen GREB, bakom försäljnings- och marknadsansarig Jimmy Alwin och energiingenjör Alexander Johansson samt längst till höger Bengtsfors näringslivs- och tillväxtutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist.
Företagets vd Fredrik Stigebrandt flankeras av kommunalrådet Stig Bertilsson (m) och Therese Karlsson från stiftelsen GREB, bakom försäljnings- och marknadsansarig Jimmy Alwin och energiingenjör Alexander Johansson samt längst till höger Bengtsfors näringslivs- och tillväxtutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bengtsfors näringslivs- och tillväxtutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist var glad åt att kunna presentera den sjätte företagsetableringen på kort tid med fokus på hållbarhet.

– Fredrik ringde mig för nio månader sedan och därefter har det gått undan. Ni har varit nyfikna och öppna och det har gjort det enkelt att bygga upp nätverk. Ska vi klara av framtidens utmaningar måste vi göra det tillsammans, sa hon bland annat.

Minskat

Lindh Svanqvist påpekade också att en etablering med fem arbetstillfällen i Bengtsfors motsvarar en etablering med över 300 anställningar i Göteborg.

– Det som kan tyckas vara småskaligt utifrån är inte det. De senaste dryga två åren har vi minskat arbetslösheten från 13,9 procent till 7,5 procent. Det beror på tillväxt hos befintliga företag och nyetableringar, sa hon.

Företaget 1745 Electric siktar på att expandera och bli stora i Bengtsfors när uppbyggnaden är klar.

– Vi börjar bygga vid årsskiftet och sedan kommer vi att rekrytera personal under året som kommer. Vi tror att vi under 2023 kommer att skapa fem arbetstillfällen. Det handlar om personal som jobbar med batterier, installation och projektörer, säger Fredrik Stigebrandt.

"Borde hända någonting”

Det nya företaget kommer att hålla till i Bengtsfors Företagscenter där de har tillgång till en 2 000 kvadratmeter stor yta.

Fredrik Stigebrandt tror på bygden som han har kännedom om sedan tidigare genom sin morfar och mormor Erik och Alsie Emanuelsson från Ärtemark.

– Jag har tänkt att här borde det hända någonting. Det ligger bra till och det finns rätt förutsättningar och potential. Jag var också med på det hållbarhetsseminarium som hölls i Bengtsfors tidigare i höst. Det var ett helt fantastiskt arrangemang.

1745 Electric etablerar sig i Bengtsfors Företagscenter, tidigare Lears fabrikslokaler.
1745 Electric etablerar sig i Bengtsfors Företagscenter, tidigare Lears fabrikslokaler. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BengtsforsHållbarhetIndustrigatanJeanette Lindh SvanqvistNäringslivPolitiska system och ideologierTurismÄrtemark

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.