Hoppa till huvudinnehållet

BILDSPECIAL: 50-åring får hela bygden att leva – förening jubilerade

Publicerad:
"Föreningen betyder jättemycket”, säger Carina Kinhult, som på 1980-talet startade pyssel för barn i föreningens regi. Reinhold Schagerholm gick med i föreningens styrelse redan som 14-åring och är engagerad än idag.
"Föreningen betyder jättemycket”, säger Carina Kinhult, som på 1980-talet startade pyssel för barn i föreningens regi. Reinhold Schagerholm gick med i föreningens styrelse redan som 14-åring och är engagerad än idag. Foto: Helena Lindgren
 • Att få en guldskimrande medalj runt halsen var stort för alla de barn som under säsongen har tränat fotboll i Gesäter IF:s regi.
  Att få en guldskimrande medalj runt halsen var stort för alla de barn som under säsongen har tränat fotboll i Gesäter IF:s regi. Foto: Helena Lindgren
 • Ett jubileum är ingenting utan godsaker.
  Ett jubileum är ingenting utan godsaker. Foto: Helena Lindgren
 • Barnen testade om det nappade på andra sidan skynket.
  Barnen testade om det nappade på andra sidan skynket. Foto: Helena Lindgren
 • Vid lördagens jubileum visades flera filmer från bygden.
  Vid lördagens jubileum visades flera filmer från bygden. Foto: Helena Lindgren
 • Väggarna i gamla skolan var tapetserade med bilder och tidningsurklipp från de 50 år som föreningen existerat.
  Väggarna i gamla skolan var tapetserade med bilder och tidningsurklipp från de 50 år som föreningen existerat. Foto: Helena Lindgren
 • Föreningen har engagerat många i olika sporter, bland annat fotboll, pingis och cykel.
  Föreningen har engagerat många i olika sporter, bland annat fotboll, pingis och cykel. Foto: Helena Lindgren
 • Vid lördagens jubileum visades flera filmer från bygden.
  Vid lördagens jubileum visades flera filmer från bygden. Foto: Helena Lindgren

Den som bor i Gesäter är med i Gesäter IF. Så är det bara och det är sedan gammalt. Föreningen har idag cirka 110 medlemmar och det är nästan exakt lika många som idag bor i området. I lördags firades födelsedagsbarnet med en trevlig afton i gamla skolan.

Den som bor eller har bott i en liten ort vet hur värdefull den lokala föreningen är. Den bidrar till gemenskap, aktivitet och framåtanda.

När det gäller Gesäter IF kan man lätt bocka av alla de punkter plus några till. Utan föreningen hade nog Gesäter inte varit den trivsamma plats den är idag. Det är i alla fall den känslan man får när Dalslänningen besöker jubileet i den gamla skolan på orten.

Och alla som är där, som på eller annat sätt har varit engagerad i föreningen genom åren, håller med.

Föreningen Gesäter IF firade i lördags 50 år med öppet hus i gamla skolan. Det var filmvisning, tidningsurklipp och såklart bakelse och korv.
Föreningen Gesäter IF firade i lördags 50 år med öppet hus i gamla skolan. Det var filmvisning, tidningsurklipp och såklart bakelse och korv. Foto: Helena Lindgren

– Den betyder oroligt mycket. Den förbättrar sammanhållningen i bygden, säger Carina Kinhult.

Gesäters IF firar 50 år: ”Ett jätteengagemang”

Hon var med och startade pyssel för den minsta invånarna 1981 och var på 1990-talet fotbollstränare.

Gamla skolan i Gesäter var i lördags pyntad till max med tidningsurklipp och bilder från föreningens 50 år. Det visades även flera filmer om bland annat invigningen av fotbollsplanen 1984 och det bjöds på korv och bröd samt bakelse.

Med tanke på att det finns många yngre förmågor i bygden kanske föreningen en gång i framtiden kanske även fira 100 år.
Med tanke på att det finns många yngre förmågor i bygden kanske föreningen en gång i framtiden kanske även fira 100 år. Foto: Helena Lindgren

Många föreningar kämpar med att finna engagerade, vilket även Gesäter IF har gjort genom åren, men inte alls i samma omfattning som många andra.

– Det har varit ett bra engagemang i alla år, ibland har det varit lite mer kärvt, men det har ju också handlat mycket om hur stort barnantalet har varit, säger Lisbeth Schagerholm, ordförande i föreningen sedan många år tillbaka.

Väggarna och skärmar var tapetserade med tidningsurklipp och bilder från föreningsåren.
Väggarna och skärmar var tapetserade med tidningsurklipp och bilder från föreningsåren. Foto: Helena Lindgren

Och att det finns krafter som kan ta över i framtiden är det ingen tvekan om.

På plats fanns nämligen ett helt fotbollslag med barn i olika åldrar som under vår och sommar har tränat på just den fotbollsplan som invigdes 1984.

Dagen till ära fick de varsin medalj för deras fina insats under säsongen.

Artikeltaggar

BarnDals-Eds kommunDalslänningenEdFamiljFöreningslivGesäterJubileumMänskligtMedaljer

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.