Hoppa till huvudinnehållet

Sven-Bertil Taube död: ”Alltid så charmant och elegant”

Publicerad:
Sångaren och skådespelaren Sven-Bertil Taube har avlidit.
Sångaren och skådespelaren Sven-Bertil Taube har avlidit. Foto: Carl Edlom

Den folkkära skådespelaren och sångaren Sven-Bertil Taube har gått bort uppger flera svenska medier. Han gjorde många hyllade inspelningar och var flitigt återkommande på Dramatenscenen och gjorde många minnesvärda roller i tv- och filmproduktioner.

Ifjol släppte Sven-Bertil Taube det som skulle visa sig vara hans sista album "Sånger ur havet". Han läste in poesi av Lars Forssell hemma i London och så tonsattes inläsningarna av värmlänningen Peter Nordahl. Åtta dikter blev det, det handlade om livet och döden. Och havet. Tidigare samma år hade Peter Nordahl orkestrerat en hyllning till Sven-Bertil Taube som sändes i TV4 –"Hommage till Sven-Bertil Taube" – där bland andra Lisa Nilsson, Miriam Bryant och Niklas Strömstedt sjöng låtar förknippade med Sven-Bertil Taube.

I en intervju med NWT inför konserten berättade Peter Nordahl:

"Att han är en bra artist och skådespelare känner nog alla till. Men jag upplever också att alla gillar Sven-Bertil. Han är gränsöverskridande på ett märkligt sätt, jag vet inte om beror på att han alltid är så charmant och elegant. Han har talets gåva, kan föra sig."

Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl.
Sven-Bertil Taube och Peter Nordahl. Foto: Carl Edlom

Peter Nordahl kom att göra fem album tillsammans med Sven-Bertil Taube, han säger vidare i intervjun:

"Han är också hela tiden nyfiken! På livet, och på att möta unga förmågor. Dessutom så är ju den musik han bär med sig, framförallt hans pappas musik, den är ju Sverige på något sätt. Musiken är den svenska folksjälen."

Sven-Bertil Taube och Monica Zetterlund under Bellmansspelens kortegefärd på Djurgården 1964.
Sven-Bertil Taube och Monica Zetterlund under Bellmansspelens kortegefärd på Djurgården 1964. Foto: Olle Lindeborg/TT HISTORICAL

Sven-Bertil Taube gjorde sin skivdebut i USA, samma år som Elvis Presley släppte sin första singel. Han spelade mot Micael Caine på bioduken och medverkade i filmatiseringen av Stieg Larssons ”Millenniumtrilogi”. Han har haft en lång och mångfacetterad karriär. Genom åren sjöng han ofta sånger skrivna av pappa Evert Taube, visor som han beskrev som små romaner. Sven-Bertil Taube bar alltid skådespeleriet i ena handen och musiken i den andra. Han använde sig av samma verktygslåda oavsett om han stod på Dramatens scen eller gjorde en konsert till sologitarr eller med en symfoniorkester i ryggen.

"För mig är det grenar på samma träd", berättade Sven-Bertil Taube i en intervju med NWT 2019.

"I en roll berättar du om en annan människas liv, på samma sätt gör du när du sjunger en sång. Du gestaltar. Utmaningen är att göra det så att du når publikens hjärta och förståelse. Du ska skapa en upplevelse som berikar tillvaron för människor. Om den sedan är sorglig eller romantisk eller glad, det spelar ingen roll."

Det väntade en konsert i Karlstad och en roll på Dramaten när jag intervjuade Sven-Bertil Taube. Han njöt av framtidsplanerna och konstaterade ödmjukt:

"Det är ett fantastiskt yrke. Så länge det finns en publik som vill ha en."

Sven-Bertil Taube blev 87 år.

Fakta: Sven-Bertil Taube

Född 1934 i Stockholm. Yngst bland Astri och Evert Taubes fyra barn.

Skivdebuterade 1954. Släppte 1960 sina första uppmärksammade nytolkningar av Bellman. Gav samma år ut sin första skiva med tolkningar av pappa Evert Taubes visor.

Har studerat gitarr i Spanien och gick Dramatens elevskola 1959–62.

Filmdebuterade i "Sjösalavår" (1949) och har synts i många teateruppsättningar, och filmer som som "Stimulantia" (1967), "Örnen har landat" (1976), "Händerna" (1994), "Jerusalem" (1996), "Män som hatar kvinnor" (2009) och "En enkel till Antibes" (2011).

Uppträdde flitigt, bland annat på de traditionsenliga sommarkonserterna på Gröna Lund. Har släppt ett stort antal skivor och rönte på senare år framgångar med albumen "Hommage" (2015), "Så länge skutan kan gå" (2017) och "Sånger ur havet" (2021).

Gifte sig med hustrun Mikaela Rydén 1985. Har tidigare varit gift med Inger Åhman (1958–1962) och Ann Zacharias (1975).

Fick fyra barn: Jesper Taube (1960), Ann-Charlotte Taube (1965), Sascha Zacharias (1979) och Felix Taube (1994).

Källa: TT

Artikeltaggar

DödsfallDramatenEvert TaubeFamiljKändisarKarlstadKonserterLondonMänskligtMusikNöje/KulturPeter NordahlSångSkådespelareSven-Bertil TaubeTV4USA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.