Hoppa till huvudinnehållet

Centerpartister vill höja friskvårdsbidraget – men tveksamt om det blir så

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Centerpartisterna Jerker Johansson och Linda Höder Stenegren vill se en rejäl höjning av det kommunala friskvårdsbidraget i Bengtsfors kommun (där till exempel gymverksamhet ingår). Men det är tveksamt om det verkligen blir så i de tuffa ekonomiska tider kommunen befinner sig.
Centerpartisterna Jerker Johansson och Linda Höder Stenegren vill se en rejäl höjning av det kommunala friskvårdsbidraget i Bengtsfors kommun (där till exempel gymverksamhet ingår). Men det är tveksamt om det verkligen blir så i de tuffa ekonomiska tider kommunen befinner sig.

Höj Bengtsfors kommuns friskvårdsbidrag rejält så att vi kommer i nivå med näringslivet. Det tycker centerpartisterna Jerker Johansson och Linda Höder Stenegren som skrivit en motion i ärendet.

Men det är tveksamt om det verkligen blir så. Efter kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilssons (M) besked verkar det inte troligt.

Dagens nivå på friskvårdsbidraget ligger på 1 000 kronor per anställd och år i Bengtsfors kommun. Cirka 30-35 procent av de anställda utnyttjar friskvårdsbidraget.

Jerker Johansson förordade en höjning av bidraget när han begärde ordet på måndagens kommunfullmäktigemöte.

– Det finns kommuner som har 2 500 kronor i friskvårdsbidrag. Jag ser också en liten möjlighet här att man ska kunna åka och bada i Bäckefors också. Nu får vi se hur det går med detta. Ärendet ska vidare till budgetberedningen, men där ser det ju ut att gå åt skogen, sa Jerker Johansson.

”Få som använder det”

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) svarade att nivån på friskvårdsbidraget varierar mellan olika kommuner.

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) menade att det finns andra saker än friskvårdsbidraget som måste prioriteras i budgetarbetet.
Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) menade att det finns andra saker än friskvårdsbidraget som måste prioriteras i budgetarbetet. Foto: Conny Hultgren

– Det som sticker ut lite för Bengtsfors del är att av våra 1 000 anställda är det drygt 300 som tar ut friskvårdsbidraget. Det är en ganska liten del, sa Stig Bertilsson.

En höjning av friskvårdsbidraget från 1 000 kronor till 2 500 kronor skulle kosta kommunen cirka 750 000 kronor, enligt Bertilsson.

– Jerker har ju pengar till allt, det har vi sett många gånger. Men man måste verkligen ha pengarna innan man förbrukar dem. Vi kommer att ha andra förslag i vårt budgetarbete som kommer vara till god nytta för våra medarbetare. Friskvårdsbidraget, som används av en så liten del av våra medarbetare, är inget vi kan prioritera först, sa Stig Bertilsson.

”Som regionpolitikerna”

Jerker Johansson ilsknade till.

– Har ni hört den förut? Det är så regionpolitikerna säger, att det är inte friskvård att bada i bassängen. Det är intressant att Stig använder sig av samma ord som regionpolitikerna för att stoppa en höjning av friskvårdsbidraget i Bengtsfors kommun, sa Jerker Johansson.

Det blev slutordet i debatten. Bengtsfors kommun överlämnar frågan om friskvårdsbidraget vidare till budgetberedningen för 2023.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)Bengtsfors kommunfullmäktigeFriskvårdJerker JohanssonLinda Höder-StenegrenPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.