Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner välkomnar extra pengar: ”Fortfarande tuff situation”

Publicerad:
Kommunerna i vårt område välkomnar de extra slantarna som regeringen föreslår i generella statsbidrag, men påpekar samtidigt att det är långt från tillräckligt.
Kommunerna i vårt område välkomnar de extra slantarna som regeringen föreslår i generella statsbidrag, men påpekar samtidigt att det är långt från tillräckligt. Foto: isabell Höjman/TT

Allt är välkommet, men det kommer inte vara tillräckligt. Det är sammanfattat vad ekonomicheferna i vårt område säger om regeringens förslag att stärka de generella statsbidragen till kommuner och regioner med 6 miljarder kronor från 2023.

Det var i måndags som regeringen lämnade över budgetpropositionen för 2023 till riksdagen. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna samt Liberalerna.

En av delarna i förslaget är att stärka det generella statsbidraget till kommuner och regioner med 6 miljarder kronor nästa år. Det för att minska risken för att den höga inflationen leder till neddragningar i de kommunala verksamheterna.

Så drabbas kommunerna av omvärldsläget: ”Kraftigt ökande kostnader”

Dalslänningen har i en tidigare artikel belyst den utmaning som landets kommuner står inför med anledning av det oroliga omvärldsläget med kostnadsökningar som följd.

Färgelanda kommunhus.
Färgelanda kommunhus. Foto: Helena Lindgren

Dyrare drivmedel, ökade energikostnader och kostsamma livsmedel är något som får politikerna att klia sig i huvudet när nu budgetarbetet är i fokus i våra tre kommuner Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda.

– Alla bidrag är välkomna, men det är fortfarande en väldigt tuff situation.

Det säger Kristina Olsson, ekonomichef i Färgelanda kommun, om extrapengarna som regeringen föreslår.

Exakt hur mycket pengar det innebär för Färgelanda kommun har hon i dagsläget inte information om.

Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun.
Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

Peter Johansson, ekonomichef i Bengtsfors kommun, uppskattar att det extra statsbidraget kan komma att innebära mellan 3,5 och 4 miljoner kronor för Bengtsfors kommun.

– Det är såklart ett tillskott som förbättrar situationen något, men läget är fortfarande tufft. Det är absolut inte tillräckligt för att kompensera de kostnadsökningar som sker, säger han.

För Dals-Eds kommun innebär ökningen av det generella statsbidraget ett tillskott på cirka 1,9 miljoner kronor.

– Vi välkomnar givetvis dessa tillskott men ser samtidigt att det inte är tillräckligt för att kunna hantera de enorma kostnadsökningar som vi nu har framför oss, säger Lars Hustoft, ekonomichef i Dals-Eds kommun.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, välkomnar också ökningen av det generella statsbidraget, men menar som många andra att det är långt ifrån tillräckligt.

– Regeringens generella tillskott till kommuner och regioner är ett välkommet besked även om det inte kompenserar fullt ut för de ekonomiskt tuffare tiderna utan kommer innebära att sektorn kommer behöva vidta åtgärder för en budget i balans, säger Peter Danielsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ÅtgärderBengtsforsBengtsfors kommunBudgetarDals-Eds kommunDrivmedelEkonomiFärgelandaFärgelanda kommunInflationKristdemokraternaLars HustoftModeraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.