Hoppa till huvudinnehållet

Per Erikssons (S) motion om tävling för nybyggnation av bostäder avslogs

Publicerad:
Socialdemokraten Per Erikssons (till vänster) motion om att Bengtsfors kommun bör genomföra en markanvisningstävling för bostadsbyggen på Lövåsenområdet avslogs av kommunfullmäktige. Till höger syns Stig Bertilsson (M) som menade att tiden för detta inte var den rätta.
Socialdemokraten Per Erikssons (till vänster) motion om att Bengtsfors kommun bör genomföra en markanvisningstävling för bostadsbyggen på Lövåsenområdet avslogs av kommunfullmäktige. Till höger syns Stig Bertilsson (M) som menade att tiden för detta inte var den rätta. Foto: Conny Hultgren

Det behöver tas initiativ för nybyggnation av bostäder i Billingsfors. Det menar Per Eriksson (S) som skrivit en motion i ärendet.

Eriksson föreslår att Bengtsfors kommun bör genomföra en markanvisningstävling för bostadsbyggen på Lövåsenområdet.

Men motionen avslogs av kommunfullmäktige.

Per Eriksson menar att det är viktigt att inte Bengtsfors kommun fortsätter tappa i befolkning. Därför behöver det finnas fler attraktiva boenden.

Eriksson anser att kommunen borde anordna en tävling där intressenter får presentera sina förslag på nybyggnation.

Per Eriksson (S) fick inte igenom sin motion.
Per Eriksson (S) fick inte igenom sin motion. Foto: Conny Hultgren

– Det behöver finnas bra boenden oavsett var i livet man befinner sig. Det ska finnas olika alternativ, sa Per Eriksson när frågan diskuterades på senaste fullmäktigemötet.

Goda exempel

Han fortsatte.

– Vi ser goda exempel i Bäckefors där vi rev gamla Långholmen och byggde nya parhus. För att lyckas även i Billingsfors behöver vi inkludera vårt bostadsbolag och våra invånare i Billingsfors för att se vilka möjligheter vi har att bygga nya bostäder. Jag tror att det överlag behöver hållas nya dialogmöten med våra invånare för att höra vad man vill ha för boenden i hela Bengtsfors kommun, sa Per Eriksson.

Avvaktar analys

I ett svar på motionen skriver förvaltningen att man delar Per Erikssons synpunkt att det behöver finnas fler nya bostäder i Billingsfors, men samtidigt också att en analys först behöver genomföras för att identifiera vilket bostadsbehov som i så fall efterfrågas. Förvaltningen föreslår därför att motionen ska avslås.

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) välkomnade också Per Erikssons motion, men menade även han att tiden inte var mogen för att genomföra den.

Stig Bertilsson (M) menade att tiden inte var mogen för att Per Erikssons motion skulle kunna antas.
Stig Bertilsson (M) menade att tiden inte var mogen för att Per Erikssons motion skulle kunna antas. Foto: Conny Hultgren

– Pers motion är vällovlig, men det är inte rätt tajming för den. Däremot kan det komma ett tillfälle där vi kan genomföra en sådan aktivitet i Billingsfors. I väntan på det sker det en del annat. Bengtsforshus förbereder en viss nybyggnation i Billingsfors och försöker hitta lösningar vid en tomt med ett par nya bostäder där, sa Bertilsson.

”Ett skyltfönster”

Han fortsatte.

– Billingsfors är ett skyltfönster för kommunen där det är viktigt att det finns attraktiva bostäder där folk vill bo, sa Stig Bertilsson.

Johnny Eliasson (S) ville veta vilka planer Bengtsforshus har på nybyggnation i Billingsfors. Han lade därför fram ett tilläggsförslag uppdelat i två delar.

Johnny Eliasson (S) fick igenom sitt tilläggsförslag.
Johnny Eliasson (S) fick igenom sitt tilläggsförslag. Foto: Conny Hultgren

Ena delen gick ut på att kommunfullmäktige skulle ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en bostadsförsörjningsplan för Billingsfors. Den andra delen handlade om att Bengtsforshus skulle avrapportera vilka planer som finns för nybyggnation i Billingsfors och tidsplan för denna.

Per Erikssons motion avslogs medan Johnny Eliassons tilläggsyrkande antogs av kommunfullmäktige.

När Dalslänningen senare ringer upp Bengtsforshus vd Pär Nilsson berättar han att det förs diskussioner om nybyggnation av ett parhus med två lägenheter på Tallåsvägen (bredvid Filadelfia-kyrkan) i Billingsfors.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)Bengtsfors kommunfullmäktigeBillingsforsBostäderJohnny EliassonPer ErikssonPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.