Hoppa till huvudinnehållet

De ska styra Mellerud – nytt namn i toppen

Publicerad:
Nu är det klart hur Melleruds kommun ska styras under de kommande fyra åren.
Nu är det klart hur Melleruds kommun ska styras under de kommande fyra åren. Foto: Tommy Löfgren

Moderaterna, Kristdemokraterna och Kommunpartiet Mellerud. De ska styra Melleruds kommun, med Sverigedemokraterna som samarbetspartner.

Det tog sin tid men till slut lyckades partierna få ihop en lokal variant av Tidöavtalet, här kallat Tingshusavtalet, efter byggnaden där Melleruds kommunfullmäktige har sina sammanträden.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Kommunpartiet Mellerud ska styra med stöd av Sverigedemokraterna. Tillsammans samlar de 17 mandat av totalt 31 mandat.

Partierna har förhandlat fram villkor och överenskommelser, samt hur förtroendeuppdragen fördelas.

Tyngsta posten, kommunstyrelsens ordförande, går till moderaten Ludwig Mossberg.

Hårdare tag

Bland överenskommelserna finns exempelvis språktest för vård- och skolpersonal, trygghetsvärdar på gatorna och skärpta krav för att få socialbidrag.

– Det känns bra att vi äntligen enats kring ett politiskt avtal som är mycket bra för Mellerud och för våra invånare, säger Ludwig Mossberg (M) i ett pressmeddelande.

Mellerud hade borgerligt styre även under förra mandatperioden.

Oppositionen består av Socialdemokraterna, åtta mandat, Centern, fem mandat, och Vänsterpartiet, ett mandat.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaMellerudMelleruds kommunMelleruds kommun (org)ModeraternaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.