Hoppa till huvudinnehållet

Ockupationen inne på andra veckan: ”Värdefull”

Publicerad:
Frivilliga ockuperar på Dalslands sjukhus för att uttrycka sitt missnöje över att NU-sjukvården inte tar över rehabbassängen på Dalslands sjukhus när Aleris lämnat. På bilden syns ockupanterna Leif Johansson och Boel Löfgren.
Frivilliga ockuperar på Dalslands sjukhus för att uttrycka sitt missnöje över att NU-sjukvården inte tar över rehabbassängen på Dalslands sjukhus när Aleris lämnat. På bilden syns ockupanterna Leif Johansson och Boel Löfgren. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Ockupationen på Dalslands sjukhus fortsätter. Sedan rehabbassängen stängde för drygt en vecka sedan har frivilliga avlöst varandra för att visa sitt missnöje. Samtidigt som de också manifesterar för jourcentralen.

– Det viktigaste är att vi får ha jourverksamheten kvar, säger Leif Johansson, tidigare landstingspolitiker (C) som också kämpat mycket för jouren i Bäckefors.

Vattnet i rehabbassängen hålls fortfarande varmt trots att det inte är någon verksamhet. Ingen vet hur länge. Där det tidigare varit full aktivitet med vattengymnastik och simträning är det nu mörkt och öde. På en whiteboardtavla kan man se alla grupper som använt sig av bassängen. Det rör sig om närmare 30 olika grupper, däribland korttids i Ed som i sin kolumn skrivit dit ett tack för alla år.

Tomt och öde.  Men det är fortfarande varmt i rehabbassängen.
Tomt och öde. Men det är fortfarande varmt i rehabbassängen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– När mina barn, som har funktionshinder, var små var de här varje söndag och lärde sig simma. De hade behov av att vara i varmt vatten, så det har varit väldigt värdefullt för dem att lära sig simma i varmbassängen.

Det säger Boel Löfgren från Steneby som den här dagen är på plats vid entrén tillsammans med Leif Johansson, Alltorp.

– Jag är ledig idag så då ville jag ställa upp. Jag var här förra veckan också när jag var ledig. Då var vi fyra personer som satt här, säger hon.

En rad grupper har använt varmbassängen och Toppen korttids i Ed har skrivit ”tack för oss i alla år”.
En rad grupper har använt varmbassängen och Toppen korttids i Ed har skrivit ”tack för oss i alla år”. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Rehabbassängen är värdefull för dem som behöver, det lindrar många sjukdomar. Det finns de som jobbar och behöver träning i bassäng, annars skulle de kanske inte kunna jobba alls, säger Leif Johansson.

”En trygghet”

Men det allra viktigaste menar han är att jourverksamheten får vara kvar.

– Det är en trygghet för oss dalslänningar. Jag mötte en man från Åmål som åkt hit till Bäckefors, han hade annars behövt åka till Karlstad eller Näl, sa han eftersom det inte längre finns något avtal mellan Åmål och Säffle sjukhus. Jag träffade också en man från Torrskog som hade en son med krupp och han var glad att jouren var öppen i Bäckefors, säger han.

Leif Johansson menar också att vid ambulanstransport kan patienten köras in till jourcentralen och få en diagnos. Ambulanspersonalen kan då larma Näl som är beredda när de kommer, eller om det inte är så allvarligt kan de slippa åka vidare.

– Ambulanspersonalen ser hur allvarligt det är, säger han.

Artikeltaggar

AlerisÅmålBäckeforsBarnDalslandLeif JohanssonNälNU-sjukvårdenSjukhusVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.