Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen söker nya krögare till både Ekenäs och Duse

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Ekenäs restaurang har drivits av Royne Karlsson sedan den byggdes 2019.
Ekenäs restaurang har drivits av Royne Karlsson sedan den byggdes 2019. Foto: Håkan Strandman

Krögarna i både Ekenäs och Dusefyren har sagt upp sina avtal. Nu försöker Säffle kommun att hitta nya entreprenörer att skriva avtal med.

– Idealet vore att hitta någon som vill driva båda restaurangerna.

Det säger kommunens näringslivschef Pia Proper som denna vecka fick beskedet att krögaren Royne Karlsson säger upp sitt avtal för restaurangen och campingen på Ekenäs. Han har drivit verksamheten sedan restaurangen stod färdig 2019.

Avtalet hade gällt ett år till om inte ena parten hade sagt upp det före 15 april nästa år. Men Royne Karlsson meddelade nyligen att han vill avsluta kontraktet.

ST har sökt Royne Karlsson för en kommentar men han har avböjt. Pia Proper betonar att det inte råder någon konflikt mellan parterna.

– Nej, tvärtom så är vi mycket nöjda med hur Royne har skött verksamheten och utvecklat Ekenäs. Som vi förstår det vill han nu fokusera på sina verksamheter i Åmål och Gustavsfors och det måste vi acceptera, säger hon.

Nu hoppas hon att kommunen ska hitta en ny entreprenör som kan ta över och vidareutveckla verksamheten för restaurangen och campingen i Ekenäs. Kommunen kommer att anlita en utomstående konsult för rekryteringen.

– Vi gjorde det förra gången och gör på samma sätt igen. Vi tror att en utomstående och oberoende konsult kan hitta kandidater och gallra ut lämpliga förslag som politikerna får ta ställning till, säger Pia Proper.

Hon säger att det är viktigt att Ekenäs fungerar bra.

– Ekenäs är en pärla och en av kommunens mest strategiska destinationer, betonar hon.

Restaurang Fyren på Duse har varit stängd sedan 6 augusti.
Restaurang Fyren på Duse har varit stängd sedan 6 augusti. Foto: Carolina Schützer

En annan strategisk destination är Duse där Restaurang Fyren som också står utan arrendator efter den gångna säsongen. Krögaren Mats Hedberg har drivit Fyren sedan 2019 men stängde rekordtidigt den här säsongen - redan i början av augusti - efter att bara haft öppet i sex veckor. Han är sedan dess verksam på heltid på sin restaurang Tännporten i Funäsdalen.

Mats Hedberg hade ett avtal med First Camp, som driver Duse camping sedan förra året, men First Camp vill inte driva restaurangverksamhet och har därför överlåtit till Säffle kommun att hitta en ny arrendator i Fyren.

– Fyren på Duse är också en strategisk destination där det måste fungera. Jag hoppas att vi ska finna en lämplig entreprenör dit också men man ska vara medveten om att det i dessa tider är tuffa villkor för krögare, säger Pia Proper som har ett drömscenario:

– Det vore naturligtvis en fördel om vi kunde hitta en entreprenör som vill driva både Duse och Ekenäs, säger hon.

Artikeltaggar

AvtalCampingEkenäsHandelMat och dryckPia ProperRoyne KarlssonSäffle kommunTurism

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.