Hoppa till huvudinnehållet

Regionpolitikerna varnades: ”Gå inte på demonstrationen”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Peter Toomar, säkerhetsstrateg på Västra Götalandsregionen, uppmanade regionpolitikerna att inte närvara på demonstrationen vid Dalslands sjukhus i Bäckefors.
Peter Toomar, säkerhetsstrateg på Västra Götalandsregionen, uppmanade regionpolitikerna att inte närvara på demonstrationen vid Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Det var för farligt för regionpolitikerna att närvara på sjukhusdemonstrationen i Bäckefors den 29 oktober. Det hävdar regionens säkerhetsavdelning.

– Att som politiker ställa sig i en demonstration är att ställa sig mitt i ett problem, säger Peter Toomar, säkerhetsstrateg på Västra Götalandsregionen.

TV: Hundratals slöt upp mot bassängstängning: ”En livsnödvändighet”

35 regionpolitiker (från Norra hälso- och sjukvårdsnämnden och NU-sjukvårdens styrelse) var inbjudna av Kommittén för Dalslands sjukhus. De skulle ställas till svars på demonstrationen den 29 oktober. Men ingen av regionpolitikerna dök upp.

Regionens säkerhetsavdelning ansåg att det var för farligt för regionpolitikerna.

”Enstaka hot”

– Politikerna i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har en historia av att ta emot enstaka hot, och från säkerhets skull så avrådde vi dem från att närvara på demonstrationen. Det handlar om att trygga politikernas arbetsmiljö och att man inte ska acceptera någon form av hot, säger Peter Toomar, säkerhetsstrateg på Västra Götalandsregionen.

Vilken form av hot har det handlat om?

– Det har både varit telefonhot och skrivelser om hot. Det har varit hela spektrat från dödshot till besök där man uppträtt hotfullt. Personer som meddelat att de vet var politikern bor och så vidare. Vi tar alla hot på allvar och uppmanar de som hotas att polisanmäla alla hot, säger Peter Toomar.

Sticker Norra hälso- och sjukvårdsnämnden ut extra mycket här menar du?

– Ja, Norra hälso- och sjukvårdsnämnden sticker ut mer än andra nämnder i Västra Götaland. Att politikerna här är mer utsatta än andra nämnder beror sannolikt på situationen med Dalslands sjukhus och de nedskärningar i vården som har gjorts där.

Vid demonstrationen mot bassängstängningen var det mestadels äldre som fanns på plats, många med rullator.
Vid demonstrationen mot bassängstängningen var det mestadels äldre som fanns på plats, många med rullator. Foto: Johan Lindahl

Tillbaka till demonstrationen vid Dalslands sjukhus den 29 oktober. Det var ju mestadels äldre personer som demonstrerade, många kom dit med rullator. Var de verkligen fysiskt farliga för politikerna?

– Ett dödshot från en äldre person med rullator är lika illa som ett dödshot från en sjuttonåring. Och att som politiker ställa sig i en demonstration är att ställa sig mitt i ett problem. Vi vet aldrig innan en demonstration vilka personer som kommer att delta, säger Peter Toomar.

Han fortsätter.

– Därför föreslår vi från säkerhetsavdelningen att det är bättre att ha ett möte med Kommittén för Dalslands sjukhus i våra egna lokaler där vi har kontroll och politikerna inte behöver känna sig utsatta. Där blir det en tryggare dialog. Vi riktar en generell uppmaning till regionpolitikerna att inte vistas på platser där det är mycket folk där de är utsatta, säger Peter Toomar.

”Vi är vanligt folk”

Jerker Johansson, ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus, tycker att regionens säkerhetsavdelning överdriver.

Jerker Johansson håller inte med regionens säkerhetsstrateg, Peter Toomar.
Jerker Johansson håller inte med regionens säkerhetsstrateg, Peter Toomar. Foto: Johan Lindahl

– De tror att vi är huliganer, men vi är vuxet och vanligt folk. Det här är inga yrkesdemonstranter, utan det vi gör går att jämföra med första maj-demonstrationer, där det också går vanligt folk, säger Jerker Johansson.

Peter Toomar menar att det har förekommit dödshot mot regionpolitiker och att det inte går att veta vilka personer som deltar i en demonstration. Vad säger du om det?

– Galningar finns det överallt och vi kan inte ta ansvar för det. Men de demonstrationer och manifestationer vi genomför är helt och hållet fredliga, och ingenting annat. Dessutom var det fyra poliser och två Securitasmän på plats på demonstrationen den 29 oktober som ansvarade för säkerheten.

Det förslag som Peter Toomar lyfter fram är att ni från kommittén i stället träffar regionpolitikerna i ett möte i regionens egna lokaler. Är inte det bättre?

– Vi har varit på sådana möten också och har förgäves försökt få till nya möten igen. Just nu befinner vi oss i ett vakuum mellan de regionpolitiker som slutar efter valet och de nya politiker som tillträder. Därför vill vi hålla frågan vid liv, säger Jerker Johansson.

Han fortsätter.

– Bassängen på Dalslands sjukhus står fortfarande uppvärmd, men den används inte efter att Aleris lämnat sjukhuset. NU-sjukvården tar inte över den. Det här visar att regionpolitikerna inte bryr sig om oss i Dalsland och politikerföraktet blir inte bättre av det här, säger Jerker Johansson.

Artikeltaggar

Dalslands sjukhusDemonstrationerJerker JohanssonKommittén för Dalslands sjukhusNorra hälso- och sjukvårdsnämndenPolitikVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.