Hoppa till huvudinnehållet

Kampen för bassängen går vidare – kommunen tar inte över

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Varmvattenbassängen på Dalslands sjukhus i Bäckefors används inte efter att den privata vårdgivaren Aleris lämnat verksamheten. Jerker Johansson (C) kräver att Bengtsfors kommun agerar för att få till en lösning. Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) svarar att han och kommunen redan gör vad som går. Men Bengtsfors kommun kan inte själv åta sig att driva bassängen, menar Bertilsson.
Varmvattenbassängen på Dalslands sjukhus i Bäckefors används inte efter att den privata vårdgivaren Aleris lämnat verksamheten. Jerker Johansson (C) kräver att Bengtsfors kommun agerar för att få till en lösning. Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) svarar att han och kommunen redan gör vad som går. Men Bengtsfors kommun kan inte själv åta sig att driva bassängen, menar Bertilsson.

Under Bengtsfors kommunfullmäktige kom frågan om fortsatt verksamhet för bassäng och rehab på Dalslands sjukhus upp när en motion av Jerker Johansson (C) behandlades. Bengtsfors kommun lovar att fortsätta kämpa för bassängen, men kommer inte själv ta över driften.

Jerker Johansson (C) hade skrivit en motion där han krävde att Bengtsfors kommun måste ta upp frågan i Fyrbodals kommunalförbund och med övriga kommuner i Dalsland och norra Bohuslän för att lösa frågan. Avsikten ska vara att bassäng och rehab fortsätter finnas kvar i Bäckefors även fortlöpande.

Kommunfullmäktige biföll motionen och uppdrog till kommunstyrelsen att i enlighet med Jerker Johanssons vilja ta kontakter för att påverka Västra Götalandsregionen att hitta en lösning gällande specialistmottagningarna och rehabbassängen vid närsjukhusen.

"Prioriterad fråga"

Jerker Johansson ville föra till protokollet att Bengtsfors kommun aktivt ska försöka rädda rehabavdelningen med tillhörande varmvattenbassäng. På sikt ska rehab i Bäckefors drivas av Närhälsan i Bäckefors som i övriga Dalslandskommuner.

Jerker Johansson (C) ville få Bengtsfors kommun att agera ytterligare i frågan.
Jerker Johansson (C) ville få Bengtsfors kommun att agera ytterligare i frågan. Foto: Conny Hultgren

Detta senare fick han dock inte gehör för eftersom det inte är en fråga som ligger inom kommunens ansvarsområde.

– Däremot att försöka få rehabbassängen att leva vidare är en i högsta grad prioriterad fråga. Regionen har inte varit intresserad av att ta hand om denna verksamhet och driva den vidare, sa kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

”För dyrt för kommunen”

Om bassängen ska leva vidare i kommunal regi så tyckte han liksom Jerker Johansson att Bengtsfors kommun bör ta ett stort ansvar. Detta eftersom det bland de badande i bassängen är mer än 40 procent som kommer från Bengtsfors kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) menade att han själv och kommunen gör vad man kan, men sa också att kommunen själv inte kan ta över bassängen.
Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) menade att han själv och kommunen gör vad man kan, men sa också att kommunen själv inte kan ta över bassängen. Foto: Conny Hultgren

Men till skillnad från Johansson menade Bertilsson att det skulle bli alldeles för dyrt för en kommun att ta över verksamheten. Det skulle kosta 1,7 miljoner kronor per år.

"Det är skandalöst"

– Inte minst med tanke på den ekonomiska situation vi har just nu så måste kommunen vara mycket återhållsam med det vi tar på oss. Dessvärre är det även väldigt svårt att få regionen att ta över här. Jag tycker att det är närmast skandalöst det sätt som regionen lämnar det här åt sidan, menade Bertilsson.

"Upp till bevis!"

– En politiker kan inte bara se svårigheter, utan måste också se möjligheter. Upp till bevis! tyckte Jerker Johansson.

Men där avslutades debatten. Bengtsfors kommun lovar att fortsätta kämpa för bassängen, men kommer inte själv ta över driften.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)Bengtsfors kommunfullmäktigeDalslands sjukhusJerker JohanssonPolitikRehabiliteringStig BertilssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.