Hoppa till huvudinnehållet

Bastuanläggningar stängs tillfälligt – energi och pengar ska sparas

Publicerad:
De kommunala bastuanläggningarna i Bengtsfors kommun stängs tillfälligt av för att spara energi och pengar. Fotografiet är en arkivbild.
De kommunala bastuanläggningarna i Bengtsfors kommun stängs tillfälligt av för att spara energi och pengar. Fotografiet är en arkivbild. Foto: Leif R Jansson / TT

Det blir en tillfällig stängning av de kommunala bastuanläggningarna i Bengtsfors kommun. Anledningen är att man ska spara energi och pengar.

Bengtsfors kommun har kommunala bastuanläggningar vid Bäckefors sporthall, Lövåsens sporthall i Billingsfors, Skåpafors skola och vid tekniska kontoret.

På grund av rådande elpriser stänger kommunen av värmen i dessa bastuanläggningar från och med november 2022 och tills vidare. Beslutet beror på främst två saker – elpris och samhällsansvar. Det skriver Bengtsfors kommun på sin hemsida.

– Elpriset drabbar alla hårt i dag. Våra driftskostnader, liksom i övriga samhället, har ökat nämnvärt under året. Vi försöker strama åt på allt vi kan för att hålla nere kostnaderna så långt det går. Bastubad är en stor energitjuv, skriver kommunen.

Bengtsfors kommun beräknar att man kommer att spara energi motsvarande 25 000 kilowattimmar per år genom att stänga bastuanläggningarna.

"Det enda rätta”

Kommunen menar att vi nu är i ett läge i världen där alla behöver tänka på att dra ner sin energianvändning.

– Vi måste tänka hållbarhet och miljö. Att stänga ner bastun tills vidare känner vi är det enda rätta i det här läget.

Redan tidigare i november aviserade Bengtsfors kommun att det skulle kunna bli aktuellt att tillfälligt stänga bastuanläggningarna. Detta nämndes i en artikel där Dalslänningen rapporterade om hur de höga elpriserna slår mot det lokala näringslivet och kommunen.

De höga elpriserna oroar: ”Det här är värre än corona”

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)ElEnergiSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.