Sveriges tillgång på skyddsrum är god – men det behövs ändå tusentals ytterligare platser, enligt utredningen om civilbefolkningens skydd.
Utredningen föreslår också ett återinförande av civilplikten.
Mellan 2 500 och 5 000 nya skyddsrumsplatser behöver byggas per år, enligt utredaren Britt Bohlin.
Anledningen är att befolkningsstrukturen förändrats och att det i dag finns områden där människor bor och arbetar men där det saknas skyddsrum.
Som exempel skulle det i dag i Stockholms län finnas plats för 70 procent av befolkningen om alla befintliga skyddsrum skulle kunna användas. För Skåne är siffran 50 procent och Västra Götaland 65 procent.
Utredningen om civilbefolkningens skydd tillsattes i maj 2021 och har utöver tillgång och kapacitet för skyddsrum sett över hur utrymning och inkvartering skulle lösas vid ett väpnat angrepp och vilken organisation som ska organisera civilbefolkningens skydd.
I utredningen slås fast att berörda myndigheter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), länsstyrelserna och samtliga kommuner i landet behöver ha en tydlig plan för genomförandet av utrymning med efterföljande inkvartering på annan plats.
Det bör också inrättas en statlig beredskapsorganisation som kan förstärka den kommunala räddningstjänsten. Som en del av detta behöver civilplikten återaktiveras, då beredskapsorganisation ska bemannas med civilpliktiga.
Civilplikten har varit vilande sedan 2010, och i våras gick MSB ut med att den dåvarande regeringen skyndsamt borde se över återinförandet för att hjälpa samhället att fungera även vid höjd beredskap vid kris och krig.
Boel Holm / TT
Annika Andersson / TT
Fakta
Det civila försvaret
Det civila försvaret omfattar hela samhället. Verksamheten bedrivs av många olika aktörer; statliga myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv och frivilligorganisationer.
Målen för det civila försvaret är att:
Värna civilbefolkningen
Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna
Upprätthålla en nödvändig försörjning
Bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld
Upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar och bidra till att stärka försvarsviljan
Bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred, och med tillgängliga resurser bidra till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser.
Källa: MSB