En mässhake i svart sammet med silverband från år 1718. Det är en av alla textilier som kunnat beskådas när Gesäters kyrka haft utställning.
– Den är väl förvarad i en garderob, säger Else-Britt Gustafsson, kyrkans vaktmästare.
– Vi har haft utställningen i ett par veckor. Under kulturveckan kom det en hel del besökare och även under skördegudstjänsten, säger hon.
Gesäters kyrka är mest känd för madonnan i trä och dopfunten i täljsten från början av 1200-talet. Men det finns också en rad andra intressanta föremål som skänkts till kyrkan.
– Vi hittade en bokpall i sammet med pärlbroderi i en påse under trappan i kyrkan. Den är från 1800-talets mitt. Vi satte upp den på väggen för några år sedan så fler kunde se den, säger Else-Britt Gustafsson.
Används
Gesäters kyrkliga syförening har bland annat skänkt en röd mässhake med en duva broderad av Eva Widmark medan Margit Holm i Klockaredalen skänkte en grön mässhake med stola. Kläderna används fortfarande vid mässor i kyrkan.
– Det blir inte så ofta eftersom det är gudstjänst här bara en gång i månaden, säger kyrkvaktmästaren.
Silvergaloner
Den mest iögonfallande klädesdräkten är en svart högtidsdräkt från 1718. Det är en mässhake i svart sammet med silverband eller silvergaloner som det kallas. Skänkt av en Gustav Andersson i Näs står att läsa bredvid.
– Den används inte längre, den är väl förvarad i en garderob, säger Else-Britt Gustavsson.
Gesäters kyrka har även alster av textilkonstnären Agda Österberg från Varnhem som var en av de främsta inom kyrkliga textiler. Det röda antependiet, altarklädet, gjorde hon 1954.