Kyrkan visade välbevarade textilier: ”Vi hittade en bokpall”

Publicerad:
Lisbeth Schagerholm, var en av besökarna som imponerades av textilierna i kyrkan. Foto: Britt-Marie Erlandsson

En mässhake i svart sammet med silverband från år 1718. Det är en av alla textilier som kunnat beskådas när Gesäters kyrka haft utställning.

– Den är väl förvarad i en garderob, säger Else-Britt Gustafsson, kyrkans vaktmästare.

– Vi har haft utställningen i ett par veckor. Under kulturveckan kom det en hel del besökare och även under skördegudstjänsten, säger hon.

Gesäters kyrka är mest känd för madonnan i trä och dopfunten i täljsten från början av 1200-talet. Men det finns också en rad andra intressanta föremål som skänkts till kyrkan.

– Vi hittade en bokpall i sammet med pärlbroderi i en påse under trappan i kyrkan. Den är från 1800-talets mitt. Vi satte upp den på väggen för några år sedan så fler kunde se den, säger Else-Britt Gustafsson.

Lisbeth Schagerholm tog med sig sin pappa Anders Schagerholm till utställningen.
Lisbeth Schagerholm tog med sig sin pappa Anders Schagerholm till utställningen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Används

Gesäters kyrkliga syförening har bland annat skänkt en röd mässhake med en duva broderad av Eva Widmark medan Margit Holm i Klockaredalen skänkte en grön mässhake med stola. Kläderna används fortfarande vid mässor i kyrkan.

– Det blir inte så ofta eftersom det är gudstjänst här bara en gång i månaden, säger kyrkvaktmästaren.

Silvergaloner

Den mest iögonfallande klädesdräkten är en svart högtidsdräkt från 1718. Det är en mässhake i svart sammet med silverband eller silvergaloner som det kallas. Skänkt av en Gustav Andersson i Näs står att läsa bredvid.

– Den används inte längre, den är väl förvarad i en garderob, säger Else-Britt Gustavsson.

Gesäters kyrka har även alster av textilkonstnären Agda Österberg från Varnhem som var en av de främsta inom kyrkliga textiler. Det röda antependiet, altarklädet, gjorde hon 1954.

En röd mässhake med broderad duva skänkt av Gesäters kyrkliga syförening.
En röd mässhake med broderad duva skänkt av Gesäters kyrkliga syförening. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Agda ÖsterbergEtik och religionGesäterGesäters kyrkaGudstjänsterGustav AnderssonKyrkorTextilUtställningarVarnhem

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare