De höga elpriserna slår hårt mot oss alla. Dalslänningen har talat med några lokala företagare i Bengtsfors som är hårt drabbade.
– Det här är värre än corona, säger Abdel Alomari, som driver Pizzeria Adria i Bengtsfors tillsammans med Liza Soukkar.
Det är tuffa tider och restaurangerna har färre kunder.
– Det första som folk drar in på när det blir lågkonjunktur är restaurangbesök. Vi märker själva av de höga matpriserna när vi köper in råvarorna. Men främst är det de höga elkostnaderna som vi påverkas av. Vi är helt beroende av el till kylar, ugnar och belysning, säger Abdel Alomari.
Han berättar att det nu kommer att bli en mindre prisökning på fem kronor på luncherna på Adria. Men han har hört andra restauranger som kommer höja med mera. Och ytterligare andra stänger helt under vintertid.
– Vi kommer för vår del att hålla stängt under måndagarna i höst och vinter. Det sparar vi mycket el på och det är de dagar vi har minst med kunder, säger Abdel Alomari.
”Värre än corona”
Pizzerian kommer också, likhet också där med andra verksamheter, att stänga lite tidigare på kvällarna.
– Vi kommer också att minska ner på julbelysning, men ändå göra en fin juldekoration. Det bästa nu hade varit om staten kunde gå in med extra ekonomiskt stöd till företag som har det svårt eller sänka arbetsgivaravgifterna, säger Liza Soukkar.
– Hjälpen skulle behövts igår, elkrisen slår mycket värre mot vår bransch än vad corona gjorde, säger Abdel Alomari.
Stänger över vintern
Susanne Björk Jensen är vd för First Hotel Bengtsfors och Baldersnäs herrgård. Hon är minst lika oroad över vad som ska hända.
– Elen är en jättekostnad för oss och det här är något som har slagit hårt redan. Det var en av anledningarna till varför vi valde att stänga restaurangen (Dalia) på First Hotel under vintern, säger Susanne Björk Jensen.
Detta och en tydlig minskning av turister och andra besökare under hösten har, vid sidan av bristen på kockar, varit några andra anledningar till besöket. Frukost kommer dock fortfarande att serveras.
På Baldersnäs stänger man också restaurang och boende efter julborden. Men det gör man å andra sidan alltid.
– Sedan så har det varit mindre beläggning både i Bengtsfors och på Baldersnäs. Sommaren var det å andra sidan rekord, men sedan blev det betydligt mindre med gäster. Det beror alldeles på vad som händer i omvärlden och vad det får för effekter för gemene mans plånbok, säger Susanne Björk Jensen.
”Ingen kris för oss”
En industri som Dals Konfektyr påverkas förstås också negativt, men här är oron för de höga elpriserna ändå inte lika stor.
– Vi drabbas självklart kraftigt av de höga elpriserna och måste därför höja produktpriserna till kund, men det är ingen kris för oss. Vi ser att godis och läsk säljs även i lågkonjunktur och att människor unnar sig godis. På Dals Konfektyr tillverkar vi prisvärda produkter som folk tycker om och handlar ändå, säger Eivind Granås, vd för Konfektyrfabriken Aroma där Dals Konfektyr ingår.
Då var det värre under det 15 timmar långa elavbrottet i början av oktober menar han.
– När det var total blackout i Bengtsfors var vi tvungna att skicka hem all personal. Och när du stänger ner en fabrik tar det tid att starta upp den igen. Men vi behövde inte slänga något i alla fall. Godis är inte så känsligt, säger Eivind Granås.
Ingen bastu?
För Bengtsfors kommuns del kommer de höga elpriserna också att få konsekvenser.
– Det kommer naturligtvis innebära ökade driftkostnader för fastigheter och gator, säger Gustaf Fredriksson, enhetschef för fastighet, gata, park och skog på Bengtsfors kommun.
Han berättar att kontinuerliga arbeten pågår med att sänka energikostnader genom bland annat utbyte av belysningsarmaturer, fönsterbyten, justering av ventilationstider och värmesänkningar i oanvända utrymmen.
– Det förs dessutom diskussioner om att tillsvidare stänga bastuanläggningar, men beslut är inte fattat ännu, säger Gustaf Fredriksson.