Hoppa till huvudinnehållet

UF-företagare satsar på återbruk: ”Väldigt kul att testa”

Publicerad:
Alexandra Bardal Anderson, till vänster och Helin Abbdi från Bengtsfors driver UF-företaget New Life vars affärsidé är att sälja begagnade leksaker.
Alexandra Bardal Anderson, till vänster och Helin Abbdi från Bengtsfors driver UF-företaget New Life vars affärsidé är att sälja begagnade leksaker. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Efter att ha bollat en rad idéer beslutade kompisarna Helin Abbdi och Alexandra Bardal Anderson att deras UF-företag skulle sälja begagnade leksaker.

– Vi tyckte det var bättre än att producera och sälja nya saker med tanke på hur det ser ut i världen med miljön, säger de.

”Det du tidigare besatt, kan nu bli någon annans skatt” är UF-företagets slogan och namnet är New Life. Att det blev just leksaker har med årstiden att göra.

– Leksaker passar perfekt nu inför julen, vi har tittat på efterfrågan från kunder, säger Alexandra.

– Samtidigt hjälper vi familjer som inte har möjlighet att köpa eller vill spendera så mycket pengar på leksaker, säger Abbdi.

”Kul att testa”

UF-företaget driver de under sina studier på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Helin går tredje året på ekonomiska programmet där hon lärt sig bokföring, marknadsföring och att göra affärsplan och är företagets ekonomiansvarige. Alexandra, som går tredje året på samhällsprogrammet, är VD.

– Det är kul att testa på att driva eget och ta egna beslut tillsammans med en kompis. Det är mycket mer fritt än till exempel under mattelektionerna, säger Helin.

– Det är väldigt kul och väldigt användbart och för mig som läser samhäll är det ganska nytt, säger Alexandra.

Julmarknad

De har precis börjat att samla in leksaker till sin försäljning och har varit i kontakt med kommunen och polisen för att få tillstånd att stå i Bengtsfors centrum och ta emot. De har också frågat Dalslänningen som lovat vara inlämningsställe. I affärsplanen ingår att de som lämnar in leksaker får 50 procent av försäljningspriset.

Försäljningen kommer att ske under Åmåls julmarknad 27 november där Alexandra och Helin kommer att ha ett stånd.

– Vi kommer att förvara leksakerna hemma tills dess. De leksaker vi inte säljer kommer vi att skänka bort eller lämna tillbaka till de som lämnade in, säger de.

”Väldigt intresserad”

För företaget är något som drivs under studietiden och till sommaren tar tjejerna studenten och sedan planerar de att läsa vidare. Nästa termin får de lära sig hur man avvecklar. Men Helin har inget emot att driva eget företag senare i livet.

– Jag kan lätt tänka mig ett eget företag, men senare, när jag testat flera jobb. Jag är väldigt intresserad av företag, säger hon.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBokföringDalslänningenEkonomiFamiljFörsäljningKarlbergsgymnasietLeksaker

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.