Hoppa till huvudinnehållet

Förra kommunalrådet Per Jonsson (C) lämnar alla högre politiska uppdrag

Publicerad:
Per Jonsson (C) inför kommunvalet i Bengtsfors 2022.
Per Jonsson (C) inför kommunvalet i Bengtsfors 2022. Foto: Conny Hultgren

Det tidigare kommunalrådet Per Jonsson (C) lämnar sina uppdrag i kommunstyrelse, utbildningsutskott och kommunfullmäktige i Bengtsfors kommun. Han gör det efter 16 år i en högre beslutsfattande ställning i kommunpolitiken i Bengtsfors.

– Det finns flera anledningar till detta beslut. En orsak är att vi har fått många nya och yngre medlemmar i Centerpartiet, vilket är väldigt roligt och de nya bör få komma fram. Jag själv har suttit på många poster och dessa kommer nu att fördelas till andra. En annan orsak är att att jag blir 67 i mars och har funnits med i drygt 16 år i kommunstyrelsen. Ett tredje skäl är att jag behöver vara hemma mer med min familj och kunna jobba mer med bygden i Torrskog, säger Per Jonsson.

Familj och bygd

Han berättar att han inte visste om de möjligheter som fanns att arbeta med bygden i Torrskog när han ställde upp som förstanamn på Centerpartiets valsedel i kommunvalet i Bengtsfors i september.

– Jag vill inte gå in på vad det handlar om, men nu får jag den här möjligheten och då vill jag ta tillvara på den.

Hade Centerpartiets dåliga valresultat och det faktum att två av dina partikamrater fick fler personkryss än du själv något med det hela att göra?

– Nej, det var inget sånt. Jag hade tänkt köra på en mandatperiod till, men de skäl som jag nu har angett har fått mig att ändra mig.

Har det påverkat att det har funnits frågor, till exempel Strömkullegymnasiet, där ni inte varit eniga i det politiska styret?

– Det har heller inte påverkat mitt beslut. Centern kommer att fortsätta verka för att gymnasiet ska vara kvar, säger Per Jonsson, som under den gångna mandatperioden varit ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Blir revisor

Mellan åren 2006 och 2008 var Per Jonsson kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Mellan 2008 och 2010 delade Per Jonsson kommunalrådssysslan med Per Eriksson (S).

Per Jonsson är nu föreslagen att göra två andra tidigare kommunalråd, Sven-Åke Gustavsson och Nils-Gunnar Nilsson, sällskap som kommunrevisor.

Jacobsson ersätter

Jim Jacobsson (C) som idag är ledamot i kommunrevisionen är i stället föreslagen att bli ersättare i kommunstyrelsen. Samtidigt tar Linda Höder Stenegren, av allt att döma, steget upp från ersättare till ordinarie ledamot i kommunstyrelsen för Centerpartiet.

– Sedan kommer jag att fortsätta vara aktiv i Centerpartiet ändå, jag kommer vara kvar i styrelsen och eventuellt fortsätta som ordförande i Bengtsfors, säger Per Jonsson.

Är det några saker du hade önskat att få vara med om att förverkliga som du nu får följa vid sidan av i stället?

– Det hade varit bra att vara med om att få till ombyggnationen Franserudsskolan och kombiterminalen i Bäckefors under den gångna mandatperioden. Men allt har sin tid. Det borde också ha gått snabbare att få till bättre vägar mot Norge, men beslutsvägarna på Trafikverket är långsamma. Investeringarna på Norgejärnvägen har också blivit försenade, vilket är väldigt olyckligt.

Vilka saker är du mest stolt över att ha fått igenom?

– Trots att det går långsamt så är omlastningsterminalen i Bäckefors nu ändå nära ett genomförande. Det har en viktig fråga för mig och Centern. En annan viktig fråga har handlat om att skapa en positiv företagaranda, där har Bengtsfors kommun vuxit kontinuerligt på rankingarna, och där har jag och Centern bidragit.

– Sedan har vi byggnationerna, där Centern varit påtryckande för att vi ska ha massivträ i våra nybyggen, vilket är bra för miljön. Sak samma med solceller på våra kommunala tak som vi vill ska öka. Annat har handlat om stöd till våra bygdegårdar och landsbygden. Vi har också varit pådrivande när det gäller fiberutbyggnaden, säger Per Jonsson.

Per Jonsson kommer att fortsätta som ordförande för Leader Frambygdsbygder Dalsland Munkedal Årjäng och han fortsätter även vara verksam i Grensekomiteen Värmland-Østfold och Svinesundskommittén.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommun (org)Per JonssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.