Hoppa till huvudinnehållet

Ockupation för bassängen: ”Vi fortsätter tills de drar ur proppen”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
MayLis och Sven Rune Svensson från Bäckefors är med och ockuperar för rehabbassängen.
MayLis och Sven Rune Svensson från Bäckefors är med och ockuperar för rehabbassängen. Foto: Sofie Borg

– Det går att driva vidare om vi hjälps åt, men de har inte ens försökt hitta lösningar.

Det säger Bäckeforsbon MayLis Svensson som tillsammans med sin man Sven Rune deltog i ockupationen på Dalslands sjukhus för att visa sitt missnöje över att rehabbassängen har stängt.

Vattnet är fortfarande varmt i bassängen, trots att verksamheten är stängd och ockupationen kommer att fortsätta så länge det bubblar och det finns frivilliga som vill delta.

– Om de drar ur proppen är det ingen idé att sitta här, säger Sven Rune Svensson som också deltog i demonstrationen i lördags.

”Beklämmande”

Han blev tagen av uppslutningen och allt engagemang.

– Jag blev riktigt rörd av allt folk som var där. Det var beklämmande att se de som satt i rullstol och alla andra som behöver bassängen, ingen politiker förutom Stig Bertilsson kom dit. Det var 35 politiker inbjudna och 17 hade tackat nej, resten var var dom?, säger han.

I entrén till Dalslands sjukhus möts besökare av ockupanter, MayLis och Sven Rune Svensson hade ett pass under tisdagen.
I entrén till Dalslands sjukhus möts besökare av ockupanter, MayLis och Sven Rune Svensson hade ett pass under tisdagen. Foto: Sofie Borg

MayLis Svensson menar att nackdelen för de boende i Dalsland är att det är få representanter härifrån i olika nämnder och styrelser.

– De flesta finns kring Trollhättan och Vänersborg och majoriteten vet inte vad de beslutar, majoriteten har inte ens sett bassängen på Dalslands sjukhus, säger hon och är besviken på att inte de närliggande kommunerna, förutom Bengtsfors, engagerar sig.

– Varken politikerna i Dals-Ed, Färgelanda eller Mellerud bryr sig, säger hon.

”De har inte ens försökt”

– Vi är lekmän och reagerar med sunt förnuft och hjärta. Det går att driva bassängen vidare om man hjälps åt men de har inte ens försökt att hitta lösningar. Det är många som är villiga att betala dubbelt för att få ha den kvar, säger MayLis Svensson.

14 000 personer använder rehabbassängen i Bäckefors varje år, men det skrivs bara ut 100 remisser, och enbart under oktober i år var det 1 600 som badade i bassängen, enligt MayLis och Sven Rune Svensson.

– De flesta går dit på läkarens inrådan och kan bada utan remiss. Därmed räknas det som friskvård och inte sjukvård, även om patienterna är i behov av det för sin hälsa, säger Sven Rune Svensson.

– Ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden sa att de inte bedriver förebyggande vård utan sjukvård. Men alla vaccinationer som genomförs är väl förebyggande, de är ju inte sjuka utan får ju sprutan innan de blir sjuka, säger MayLis Svensson.

Artikeltaggar

BäckeforsDalslands sjukhusSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.