Hoppa till huvudinnehållet

Ockupationen av sjukhuset har startat: ”Vårt sista halmstrå”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Jerker Johansson ledde nyligen en demonstration vid Dalslands sjukhus för att protestera mot stängningen av rehab och varmvattenbassängen.
Jerker Johansson ledde nyligen en demonstration vid Dalslands sjukhus för att protestera mot stängningen av rehab och varmvattenbassängen. Foto: Johan Lindahl

På tisdagen började ockupationen av Dalslands sjukhus i Bäckefors. En fredlig demonstration för att försöka få någon ny vårdgivare att ta över rehab och varmvattenbassäng på sjukhuset.

TV: Hundratals slöt upp mot bassängstängning: ”En livsnödvändighet”

– Ockupation är vårt sista halmstrå så att de inte drar ur proppen på bassängen, säger Jerker Johansson, ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus.

Han menar att såväl politiker som vårdgivare smiter från sitt ansvar.

– Det är hårklyverier att tala om friskvård och sjukvård. De här verksamheterna finns till för att förlänga livskvaliteten för de som använder dem. Vem som helst kan drabbas av sjukdom och skador. Det vet alla hur svårt det är att träna ensam. Men i grupp och i social samvaro orkar folk bättre, säger Jerker Johansson.

Varje vardag

På tisdagen började ockupationen. Planen är att den ska pågå varje vardag mellan klockan 10 och 12.

– Vi genomför en fredlig ockupation av sjukhuset och vi kommer att sitta i sjukhusets huvudentré så länge som det behövs. Alla som vill göra en insats får ställa upp. Det är bara att anmäla sig i en almanacka på Facklan eller höra av sig någon av oss som jobbar med det här.

– Vi använder oss av icke-våld. Det är inte så att vi kedjar fast oss eller något. Det är en symbolisk ockupation. Den lilla människans sätt att påverka. Men makthavarna ska få veta vad vi vill, säger Jerker Johansson.

Artikeltaggar

BäckeforsDalslands sjukhusJerker JohanssonKommittén för Dalslands sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.