Hoppa till huvudinnehållet

Kossan Greta gjorde filmdebut: ”Fick lägga kraftfoder i rabatten”

Publicerad:
Lennart och Anna Karlsson ställde upp i filminspelningen med kossan Greta.
Lennart och Anna Karlsson ställde upp i filminspelningen med kossan Greta. Foto: Privat

I en scen i filmen jagar poliserna (Göran Ragnerstam och Fares Fares) en ko som smitit. Greta från Liane i Dalskog var kossan som hade den rollen.

– Hon skötte sig jättebra, minns ägaren Lennart Karlsson som numera inte längre är kobonde.

Filmteamet, med regissören Josef Fares i spetsen, fick ett tips om att Lennart Karlsson i Liane, mellan Bäckefors och Dalskog, hade kor och åkte dit och tittade.

– De tittade ut några de tyckte skulle passa, men sedan fick ju vi välja ut en som var hanterbar.

Av de 25 korna på gården blev det den svart/vita Greta som fick rollen och Lennart Karlsson fick transportera ”skådespelaren” in till Bäckefors. Tillsammans med hö och kraftfoder. Kossan släpptes på torget och skulle stå och äta i en plantering.

”Stack längre bort”

– Jag fick lägga kraftfoder i rabatten. Det gick bra de första två gångerna, tredje gången stack hon längre bort så de fick nöja sig med de första inspelningarna. Vi var där hela dagen kommer jag ihåg och kon skötte sig jättebra, säger Lennart Karlsson.

Sissela Kyle: ”Kopps är en så livaktig och kul film – den håller fortfarande”FILMKRÖNIKA: Kopps – en polisrulle gjord med hjärta och härlig humorPer-Ola var med i snickarlaget: ”Det var en härlig sommar”

Han var själv inte med i scenerna däremot var hans mamma Anna-Lisa en av statisterna som stod på torget och tittade när poliserna (Göran Ragnerstam och Fares Fares) jagade kossan. Kossan sågs sedan stå bunden utanför polisstationen i filmen.

– Det var en jätterolig film om man är öppen för överdrifter, säger Lennart Karlsson som också deltog när filmen hade premiär på Bäckegården.

– Då var det mingel och fest. Det var väldigt trevliga och tillmötesgående skådespelare, det var ingen som gick med näsan i vädret där. Det var roligt att ha varit med, kommenterar han det hela.

Tre filmer spelades in i Dalsland 2002. Läs reportagen om Smala Sussie 20 år här:

Ulf Malmros: ”Smala Sussie är den roligaste filminspelningen jag har gjort”Ulf Malmros minns fortfarande att jag inte gillade hans filmRöda lastbilen rullar fortfarande: ”Vi körde tio varv”Daniel spelade polisens son: ”Jag tyckte det var skithäftigt”Bergqvist fastnade i Saras byxor – med nyckelknippan: ”Väldigt pinsamt”

Artikeltaggar

Anna KarlssonBäckeforsBäckegårdenDalskogFares FaresFilmFilmerFilminspelningarGöran RagnerstamSkådespelareSuperfilmåret fyller 20 år

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.