INSÄNDARE: Katastrofalt dålig kollektivtrafik i Västra Götalandsregionen

Trafik
PUBLICERAD:
”Har inte sett en enda förbättring i kollektivtrafiken på helgen sen 2007 när det gäller busstrafiken”, skriver insändarskribenten.
Foto: Lasse Edwartz

Att resa med kollektivtrafiken är svårt om man bor i Dals-Ed. Inte nog med att antalet avgångar är få. Att kunna köpa biljetter hos Coop i Ed är inte alltid så lätt.

Jag ville köpa biljett 1 oktober men Västtrafikapparaten var trasig, samma sak var den 8 oktober och den 15 oktober men till slut den 22 oktober gick det äntligen att köpa biljetter igen. Det är inte första gången detta händer utan Västtrafikapparaten är trasig alldeles för ofta. Det behövs två västtrafikapparater i Ed.

Sen när det gäller att vänta på bussen har det blivit jobbigare. Trodde att det skulle bli bättre med Eds resecentrum, men att riva väntrummet gör att man tvingas stå ute i kylan, men regionen kanske räknar med att det inte behövs ett väntrum då vädret kommer bli varmare?

Sen är det också ett problem att Västtrafik krymper tidsintervallet när första och sista avgången går. Till exempel om man ska åka från Mellerud till Ed 19 på en lördag så fanns det förut en buss som gick strax efter 19. Nu går den innan 19.

Går man då en kurs i Mellerud som slutar 19 förlängs väntetiden med över 12 timmar. Det är en stor försämring. Det behövs en senare bussavgång till Ed! Nu har Västtrafik i och för sig anpassat bussen i Åmål men det känns ändå inte bra.

När det gäller västtågen från Ed så missar man mycket att på att de inte går under sommaren. Ska man få mer tågpendlare behöver tågen gå även på sommaren, hur ska man annars kunna pendla?

Det känns som att Västtrafik gör allt för folk ska åka mindre, kanske inte formellt men i praktiken. Frågan är om man ska börja varna folk att flytta till Västra Götalandsregionen på grund av den katastrofalt dåliga kollektivtrafiken som i praktiken innebär att man behöver bil om man inte anpassar sig till Västtrafiks begränsade tidsintervall då det gäller busstrafik.

Har inte sett en enda förbättring i kollektivtrafiken på helgen sen 2007 när det gäller busstrafiken.

Mikael Freeman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.