Hoppa till huvudinnehållet

FILMKRÖNIKA: Kopps – en polisrulle gjord med hjärta och härlig humor

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Kopps är en film som bjuder publiken på många glada skratt. Humöret var på topp även bland skådespelarna själva under inspelningen.
Kopps är en film som bjuder publiken på många glada skratt. Humöret var på topp även bland skådespelarna själva under inspelningen. Foto: Pressbild

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kopps är en film gjord med en härlig humor och ett stort hjärta. Jag får aldrig känslan av att regissören Josef Fares avser att driva med den miljö eller de karaktärer han skildrar utan att han skrattar med dem, inte åt dem.

Sissela Kyle: ”Kopps är en så livaktig och kul film – den håller fortfarande”

Nej, Kopps är en varm film. Inget cineastiskt mästerverk på något sätt, men en sådan där film som man en helgkväll kan koppla av till och få sig många goda skratt till livs av.

Inte minst åt actionscenerna som är väldigt snyggt gjorda, och förstås hela tiden utförda med en stor glimt i ögat. I dessa är det Benny The Cop (Torkel Peterson) som briljerar!

Ja, jag skulle nog kunna säga att Kopps är en bra familjefilm, under förutsättning att man har överseende med diverse svordomar förstås.

Ett par namn kan vara bra att känna till när man ser filmen.

Det ena är Högboträsk. Ja, det är så verklighetens Bäckefors heter i filmen.

Det andra är titeln Kopps. Namnet kommer sig av det amerikanska ordet cops (snutar) och från alla kaffekoppar dessa dricker dagarna i ända. I Högboträsk finns det nämligen gott om tid för det, samt för dagdrömmerier och landhockeyspelande.

Skådespelarna utanför den nedläggningshotade polisstationen iförda de pannband som Benny (Torkel Petersson) stickat för landbandymatcherna. Från vänster: Göran Ragnerstam, Sissela Kyle, Torkel Petersson och Fares Fares.
Skådespelarna utanför den nedläggningshotade polisstationen iförda de pannband som Benny (Torkel Petersson) stickat för landbandymatcherna. Från vänster: Göran Ragnerstam, Sissela Kyle, Torkel Petersson och Fares Fares. Foto: Pressbild

Fredagen den 24 januari 2003 var det världspremiär för Kopps. Den var invigningsfilm på Göteborg Filmfestival det året. Jag hade själv äran att få vara på plats och träffade då som hastigast regissören Josef Fares och skådespelarna Fares Fares och Sissela Kyle.

I dag ägnar sig Josef Fares i stället åt spelbranschen och har nått stora framgångar där. Fares Fares har fortsatt en mycket lyckad skådespelarkarriär precis som Sissela Kyle.

Sissela Kyle talade jag med tidigare i år samband med premiären av teaterföreställningen Morbror Janne, som då sattes upp på Stadsteatern i Stockholm. Detta eftersom Dalsland hade en central del i pjäsen.

Det var enkelt att ringa och tala med Sissela Kyle även denna gång för att höra hur hon mindes inspelningen av Kopps.

Svårare var det med de övriga. Men så är det ibland. Regissören Josef Fares tackade nej på grund av tidsbrist och flera av aktörerna har inte gått att nå.

Men vem vet? Kanske gick det trots allt bra för dem alla när polisstationen lades ner. Att de inte går att nå just nu beror säkert på att pizzapoliserna har fått några nya beställningar och är ute och levererar.

Tre filmer spelades in i Dalsland 2002. Läs reportagen om Smala Sussie 20 år här:

Läs också

Artikeltaggar

BäckeforsFares FaresFilmFilmerFilmfestivalerJosef FaresKoppsKrönikorSissela KyleSkådespelareSuperfilmåret fyller 20 årTorkel Petersson