Hoppa till huvudinnehållet

Bro över strömmen ska bytas ut: ”Vi måste börja långt innan”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Rörbron över Greaströmmen är i dåligt skick.
Rörbron över Greaströmmen är i dåligt skick. Foto: Thomas Wallin

Bron över Greaströmmen mellan Ärtingen och Lelång på väg 2206 ska bytas ut. Nu pågår samråd med markägare och kommunen och arbetet kommer genomföras 2024.

– Handläggningstiden är lång så därför måste vi börja långt innan, säger projektledaren vid Trafikverket Bengt Uvhage.

Den aktuella bron, en rörbro från 1983, är i så dåligt skick att den måste bytas ut. Vid det samråd som hållits kom det in synpunkter på att Trafikverket valt ett för litet rör. Det gav inte tillräckligt med utrymme för kanotister och mindre båtar som passerar mellan Ärtingen och Lelång.

– Jag visste inte om att det färdades kanoter och mindre båtar där, men nu har jag tagit tag i det och ska få till ett större rör, säger projektledaren.

Han kommer nu att skicka ut en ny ritning och ett nytt samrådsunderlag till berörda markägare och kommunen samt bjuda in till ett andra samråd. Trafikverket måste också göra en anmälan till länsstyrelsen om vattenverksamhet eftersom det handlar om ett vattenarbete. De ska även ansöka om vattendom vid mark- och miljödomstolen.

– Tillstånden tar mellan sex månader till ett år att få. Eftersom handläggningstiden är så lång måste vi påbörja projektarbetet långt innan, säger Bengt Uvhage.

Artikeltaggar

BåtarKanotLelångTrafikTrafikverketÄrtingen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.