INSÄNDARE: Den 26 oktober är en speciell högtidsdag!

Arbete
PUBLICERAD:

Visst finns det många dagar som ska uppmärksammas i dagens samhälle. Men vad är det då vi firar onsdag vecka 43 varje år?

Sedan 2012 har man firat skyddsombudens dag. Arbetsmiljöfrågor finns i det oändliga. För visst påverkar det oss? Denna dag är till för att uppmärksamma arbetsmiljön och våra skyddsombud som runt om i landet kämpar för arbetskamraters rätt till bättre hälsa och säkerhet på jobbet.

Ett dödsfall är ett för många. För att citera LOs ordförande Susanna Gideonsson. Man ska kunna vissla både till och från jobbet. Trots allt, en god arbetsmiljö angår oss alla. Skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet är livsviktigt. Totalt 31 människor har hittills i år 2022 sagt hej då till sina bröder, systrar, mammor, pappor, fruar, män, barn och åkt till jobbet, men kommit hem i en likkista.

Ett viktigt stöd för skyddsombuden är de närmaste arbetskamraterna. För det är inte bara skyddsombuden som har ansvar för, och ett möjligt inflytande över arbetsmiljön. Det är alla på en arbetsplats.

När det talas om att vi ska arbeta längre är det än mer viktigt att arbeta förbyggande för ett hållbart arbetsliv och förbättra arbetsmiljön.

Från 2023 ändras åldern från när man kan ta ut allmän pension från 62 till 63 år. Åldern för när garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan börja betalas ut ändras från 65 år till 66 år. Rikt åldern ska spegla förändringen i förväntad livslängd och ligga till grund för åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem.

Så stå bakom skyddsombudet och medverka i arbetsmiljöarbetet!

Är du intresserad av att påverka din arbetsmiljö, kontakta ditt fackförbund, för att få veta mer.

Fira ditt skyddsombud. De behöver ditt stöd!

LO-facket i Bengtsfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.