Hoppa till huvudinnehållet

Demonstration för att behålla rehab och bassäng på sjukhuset: ”Måttet är rågat”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Så här såg det ut på den senaste sjukhusdemonstrationen 2012. En manifestation som samlade 1025 deltagare. Den gången var det ett demonstrationståg genom Bäckefors. På lördag blir det bara en vanlig demonstration vid sjukhusets huvudentré.
Så här såg det ut på den senaste sjukhusdemonstrationen 2012. En manifestation som samlade 1025 deltagare. Den gången var det ett demonstrationståg genom Bäckefors. På lördag blir det bara en vanlig demonstration vid sjukhusets huvudentré. Foto: Thomas Wallin

På lördag kommer det att hållas en demonstration för att bevara rehab och varmvattenbassängen på Dalslands sjukhus i Bäckefors.

– Nu kräver vi besked av politikerna. Rehab och bassängen måste räddas, säger Jerker Johansson, ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus.

Läs också

Detta är en helt avgörande fråga för dalslänningarna, menar Jerker Johansson.

– Alla blir vi förr eller senare sjuka så detta är en fråga som berör oss alla.

Jerker Johansson berättar att alla som vill kommer under demonstrationen att få möjlighet att säga sin mening via högtalare utanför sjukhusets huvudentré.

Även berörda politiker är inbjudna, men det är oklart hur många som kommer att närvara.

Jerker Johansson är ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus.
Jerker Johansson är ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus. Foto: Tommy Löfgren

– Men om inte politikerna lyssnar på oss och hittar en lösning så kommer vi att genomföra en symbolisk ockupation av sjukhuset. Jag ska ha med en almanacka där man kommer att kunna teckna sig på pass under vilka vardagar man kan sitta inne i entréhallen mellan klockan 10 och 12, säger Jerker Johansson.

Ockupation väntar

Tre personer varje dag kommer att vara en lagom mängd människor för en daglig ockupation, tror Johansson.

– Det vore en symbolhandling för att visa hur viktigt det här är. Men vi ska inte behöva kedja fast oss.

2012 var det välfyllt utanför huvudentrén på Dalslands sjukhus. Blir det lika många som ställer upp vid demonstrationen nu på lördag?
2012 var det välfyllt utanför huvudentrén på Dalslands sjukhus. Blir det lika många som ställer upp vid demonstrationen nu på lördag? Foto: Thomas Wallin

”Tungt ansvar”

Ansvaret vilar nu tungt på politikerna när den privata vårdgivaren Aleris lämnar sjukhuset den 31 oktober, menar Jerker Johansson.

Måttet är rågat. Vi är som björnen som sover och vi vaknar när det blir dumheter. Det här är vårt sista halmstrå.
Jerker Johansson, ordförande för Kommittén för Dalslands sjukhus

– Bassängen stängs om inget görs. Från kommitténs sida vill vi att Bengtsfors kommun går in och köper sjukhuset. Det vore det allra bästa. Men det mest akuta nu är att rädda kvar rehab och bassängen. Vem som tar över verksamheterna är inte det viktiga. Bara de fungerar.

”Vårt sista halmstrå”

Jerker Johansson betraktar demonstrationen på lördag och senare i förlängningen en eventuell ockupation som en nödvändighet i den situation som nu är.

Redan 2012 var måttet rågat för många dalslänningar. 1025 personer tågade den gången i en demonstration för Dalslands sjukhus.
Redan 2012 var måttet rågat för många dalslänningar. 1025 personer tågade den gången i en demonstration för Dalslands sjukhus. Foto: Thomas Wallin

– Måttet är rågat. Vi är som björnen som sover och vi vaknar när det blir dumheter. Det här är vårt sista halmstrå. Nu blir det en demonstration framför sjukhusets huvudentré. Men vi kommer förstås att lämna fritt för ambulans och helikopterplatta.

Vid huvudentrén

Till skillnad från exempelvis den demonstration som hölls 2012 kommer det inte att bli ett demonstrationståg som vandrar genom Bäckefors utan bara hållas en demonstration vid sjukhusets huvudentré.

Vad tror du att demonstrationen kommer att få för effekt?

– Jag hoppas att politikerna lyssnar för oss. Annars lär det ge utslag. En dalslänning glömmer inte. Och politikerna vill väl gärna bli återvalda, säger Jerker Johansson.

Nu menar ledande regionpolitiker som Peter Heie (C) och Linda Jansson (M) att regionen inte ska ägna sig åt friskvård utan i stället åt sjukvårdande behandlingar. Vad säger du om det?

– Det är rent trams! Rehab och bassängen är en livlina för väldigt många människor. Det handlar om förebyggande sjukvård här. Om de här människorna inte får den förebyggande vården så är nästa steg sjukvård och sedan är det begravning. Och titta exempelvis på psykvården. Den är ett misslyckande. Vi ser till hela människan. Det är något som brister här. Första steget i den här kedjan är att rehab och bassäng ska vara kvar i Bäckefors, säger Jerker Johansson.

Artikeltaggar

Dalslands sjukhusJerker JohanssonKommittén för Dalslands sjukhusRehabRehabiliteringSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.