Hoppa till huvudinnehållet

Rödgrön ledning tar över det politiska styret i regionen

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Helén Eliasson (S) blir ny ordförande för regionstyrelsen.
Helén Eliasson (S) blir ny ordförande för regionstyrelsen. Foto: Arkivbild

Det är nu Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tillsammans leder Västra Götalandsregionen under benämningen rödgrön ledning. Det står klart efter tisdagens regionfullmäktigemöte.

Regionstyrelsens nya ordförande är Helén Eliasson (S). Övriga gruppledare för det nya styret är Carina Örgård (V) och Madeleine Jonsson (MP).

– Det här är ett starkt lag, med breda kunskaper och lång erfarenhet. Vi kommer att kraftsamla för att ge invånarna vård i tid, säger Helén Eliasson (S) i ett pressmeddelande.

Under de kommande åren lovar det nya politiska styra att agera för att driva miljö- och klimatarbetet framåt.

– Våra tre partier vill genomföra en ansvarsfull hållbar politik som är ekonomisk, social och ekologisk, och kommer alla invånare till del, säger Madeleine Jonsson (MP).

– Nu ser vi fram emot att få våra representanter på plats i nämnder och styrelser, och börja driva våra frågor tillsammans. Då kan vi föra en långsiktig personalpolitik för att behålla kompetensen i Västra Götalandsregionen. Det gör vi genom att lyssna på professionen, säger Carina Örgård (V).

Rödgrön ledning

Rödgrön lednings ordinarie ledamöter i regionstyrelsen blir Helén Eliasson (S), My Alnebratt (S), Alex Bergström (S), Bijan Zainali (S), Carina Örgård (V), Maria Adrell (V) och Madeleine Jonsson (MP).

Ersättande i regionrådet blir Janette Olsson (S), Jim Aleberg (S), Louise Åsenfors (S), Per Tenggren (S), Louise Jeppsson (V) och Tina Ehn (MP).

Fakta

Regionråd i nya regionledningen

Socialdemokraterna:

Helén Eliasson, Borås

My Alnebratt, Göteborg NY

Alex Bergström, Falköping

Bijan Zailani, Trollhättan

Vänsterpartiet:

Carina Örgård, Göteborg

Maria Adrell, Alingsås NY

Miljöpartiet:

Madeleine Jonsson , Göteborg NY

Fakta

Regionråd i opposition

Moderaterna:

Lars Holmin, Ulricehamn

Peter Hermansson, Göteborg NY

Linn Brandström, Töreboda

Kristdemokraterna:

Stefan Svensson, Alingsås NY

Liberalerna:

Pär Lundqvist, Härryda

Centerpartiet:

Cecilia Andersson, Borås NY

Sverigedemokraterna:

Håkan Lösnitz, Göteborg

Jonas Eriksson, Skövde NY

Artikeltaggar

Alex BergströmAlingsåsBijan ZainaliBoråsCarina ÖrgårdGöteborgHelén EliassonModeraternaPolitikRegionstyrelsen VärmlandStyrelserVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.