Skarpa ord om rehab och varmvattenbassängen: ”Regionen sviker Dalsland”

Publicerad:
”Regionen sviker de människor här i Dalsland som under många år kunnat vända sig till en väl fungerande lokal och regional rehabverksamhet”. Det menar Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, som nu kräver bättring av partikollegan Linda Jansson, ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Frågan om vad som ska hända med rehabavdelningen och varmvattenbassängen efter att vårdföretaget Aleris lämnar Dalslands sjukhus den 31 oktober är fortfarande olöst. Västra Götalandsregionen och Bengtsfors kommun har diametralt olika syn på vem som har ansvaret.

Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, menar att regionen sviker Dalsland, men Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, håller inte med.

– Det är väldigt få sjukvårdande behandlingar i bassängen, och eftersom det i stället handlar om friskvård så är det här en fråga för kommunen. Vi har från regionens sida erbjudit Bengtsfors kommun att ta över. Men vi får ingen återkoppling, säger Linda Jansson (M), ordförande för Norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Om Bengtsfors tillsammans med andra Dalslandskommuner skulle ta över driften – kommer då regionen att ställa upp och hjälpa till finansiellt?

– Vi inväntar nu ett besked för oss att ta ställning till. Sedan ger vi ett svar. Men vi kommer att vara behjälpliga under en övergångsperiod och har fullt förståelse för om man inte hinner till den 31 oktober när Aleris lämnar. Men det här är inte ett åtagande som ligger på regionen. Det är inget som vi kan hjälpa till med några pengar längre fram än till årsskiftet, säger Linda Jansson.

Hon fortsätter.

– Mellerud har en bassäng och där går inte heller regionen in. Inte i någon annan badverksamhet heller. Det vi nyttjar är sjukvårdande behandling och det har varit så få sådana på Dalslands sjukhus att vi nu därför har erbjudit Bengtsfors kommun att ta över verksamheten, säger Linda Jansson.

”De smiter ut bakvägen”

Hennes partikamrat, Stig Bertilsson, är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Han är bestört över regionens hantering av ärendet.

– Det är tydligt att regionen är beredda att smita ut bakvägen här. Jag blir upprörd över detta med tanke på hur mycket pengar regionen spenderar på vården. Norra hälso- och sjukvårdsnämnden har finansierat bassäng och rehab i Bäckefors under flera års tid och kan inte smita undan. Det är vår bestämda uppfattning, och även grannkommunernas. Bengtsfors kommun jobbar på för att försöka hitta en lösning, men det ser inte jättebra ut. Om bassäng och rehab nu stängs så är risken överhängande att de är stängda för alltid, säger Stig Bertilsson.

Det är fullständigt oacceptabelt, de handlar oekonomiskt och orationellt.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors

Han vänder sig starkt emot Linda Janssons beskrivning att verksamheterna inte skulle utgöra sjukvårdande behandling.

– Enligt uppgift som inte motsägs av någon så har en mycket stor del av de som använder sig rehabavdelning och rehabbassäng någon sjukdom eller besvär relaterat till sjukdom. De använder rehab utan att ha fått remiss dit utan går dit på rekommendation eller för att de av erfarenhet vet att deras hälsa förbättras, säger Stig Bertilsson.

”De sviker Dalsland”

Bertilsson menar också att det är ”oomtvistat att rehabbassängen bidrar till välmåga genom att vara hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande”.

– Exakt de begrepp som är ett par av ledorden för den verksamhet vars innehåll beskrivs i det avtal som nu ingås mellan Norra hälso- och sjukvårdsnämnden och NU-sjukvården. Men det bryr sig inte deras styrelser och ledning om utan vill i stället lasta över ansvaret på en kommun. Det är fullständigt oacceptabelt, de handlar oekonomiskt och orationellt. Om de fullföljer sin linje sviker de människor här i Dalsland som under många år kunnat vända sig till en väl fungerande lokal och regional rehabverksamhet, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

Dalslands sjukhusLinda JanssonPolitikRehabiliteringStig BertilssonVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare