Hoppa till huvudinnehållet

KLART: Nygammalt styre tar över: ”Spännande, men utmanande”

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Styret är nu klart i Dals-Eds majoritet. M, C, KD och L bildar återigen en allians, vilket innebär att den har majoritet i kommunfullmäktige. Andreas Nilsson (M), Lena Högfelt (L), Anna Johansson (C) och Tommy Olsson (KD).
Styret är nu klart i Dals-Eds majoritet. M, C, KD och L bildar återigen en allians, vilket innebär att den har majoritet i kommunfullmäktige. Andreas Nilsson (M), Lena Högfelt (L), Anna Johansson (C) och Tommy Olsson (KD). Foto: Helena Lindgren

Det blir ett fortsatt samarbete mellan Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Dals-Eds kommun. Det som skiljer från tidigare år är sammansättningen av politiker och vem som aspirerar på att hålla i kommunstyrelsens ordförandeklubba.

I mer än 30 år har det varit en allianssamverkan mellan Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Dals-Eds kommun. Efter att rösterna har räknats och förhandlingarna avslutats står det nu klart att det kommer bli så i fyra år till.

Läs också

Dock har det i alla år varit Centerpartiet som varit det största partiet i samverkan, men så ser det inte ut den här gången. Centerpartiet tappade flera mandat efter årets val och i stället var det Moderaterna som fick fler stolar i fullmäktige och därmed blev det största partiet i alliansen.

Givande och tagande

– Direkt efter att jag hade sett det slutgiltiga valresultatet kontaktade jag partierna med ingången att bilda en liknande allians som vi haft tidigare. Det har varit ett givande och tagande men vi blev snart överens, säger Andreas Nilsson (M), som aspirerar på att ta över posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har länge haft gemensamma gruppmöten där vi dryftar det mesta. Det är högt i tak och vi drar oftast åt samma håll. Vi har även en god relation med oppositionen, säger Tommy Olsson (KD).

– Vi har ju samma grundidé och jag tycker att det är spännande med en ny ledning, säger Lena Högfelt (L).

Klar majoritet

Samarbetet innebär att Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har en majoritet i kommunfullmäktige med 18 mandat av 31.

– Det är ju jätteskönt att vi återigen kan bilda en stabil majoritet. Det är klart att vi ibland har skilda uppfattningar om saker och ting men vi försöker få en samsyn innan beslut ska fattas i kommunfullmäktige, säger Andreas Nilsson.

Kvartetten har dock en prövande mandatperiod framför sig. Precis som i privatpersonens plånbok känns ökade drivmedelspriser, livsmedelskostnader och energipriser av i alla landets kommuner, vilket kommer att kräva obekväma beslut.

– Det kommer att bli väldigt spännande, men samtidigt väldigt utmanande. Det gäller att hålla näsan över vattnet, säger Andreas Nilsson.

Valberedningsutskottet, som valdes under onsdagens kommunfullmäktigesammanträde, ska nu ge förslag på vilka som ska representera partierna i de olika nämnderna. Beslut fattas i kommunfullmäktige i december.

Artikeltaggar

Andreas NilssonAnna JohanssonBeslutCenterpartietDals-Eds kommunDals-Eds kommunEdKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaModeraternaPolitikVal 2022

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.