Dalsländskt på pallen i Gotacupen

Publicerad:
Sofia Winberg på Berkley S.H.

Eds Ryttarsällskap arrangerade hopptävlingar under helgen som gick, ponny på lördagen med final i hoppserien Gotacupen, och häst på söndagen.

 • Cornelia Sensier - Alladin, Färgelanda RK placerad i LE+ B-ponny
  Cornelia Sensier - Alladin, Färgelanda RK placerad i LE+ B-ponny
 • Maja Sandberg - Miss Juliette Heartbreak, Eds RS, tvåa i LE+ lagklassen
  Maja Sandberg - Miss Juliette Heartbreak, Eds RS, tvåa i LE+ lagklassen
 • Sonja Kindblom - Belle, Eds RS två Blågula rosetter för dagen
  Sonja Kindblom - Belle, Eds RS två Blågula rosetter för dagen
 • Agnes Sinik - Lidens Silver Bell, Eds RS, Seger i LE+ och LD
  Agnes Sinik - Lidens Silver Bell, Eds RS, Seger i LE+ och LD
 • Linnea Augustsson - Leila K, Västkustens Hoppryttarförening, segrare i 1,15
  Linnea Augustsson - Leila K, Västkustens Hoppryttarförening, segrare i 1,15
 • Cecilia Johansson - Amorinas Spicy KickEds RS, segrare i 1,10
  Cecilia Johansson - Amorinas Spicy KickEds RS, segrare i 1,10
 • Sofia WInberg - Berkley S.H, Eds RS, segrare i 0,95 0ch i 1,05
  Sofia WInberg - Berkley S.H, Eds RS, segrare i 0,95 0ch i 1,05

På lördagen var det dags för ponnyerna där det även var final i hoppserien Gotacupen, bedömning för dagen var en A:1a vilket betyder att alla först rider en grundomgång och sedan de som var felfria går in och rider en omhoppning. Just vid lagtävling i denna serien är det så att om flera lag har tre ryttare i varje lag som ridit felfritt får hela laget gå in och rida omhoppning oberoende av tidigare resultat i grundomgången.

– Vädrets makter var verkligen med oss, utebanan för framridning och framhoppning var jättefin och det var sol och fint hela lördagen. På söndagen kom det en rejäl stört skur mitt på dagen men annars funkade det fint, säger Anna Johansson, ordförande i Eds RS.

I lagserien var det sex lag med där två lag gick till omhoppning: Dalslands Hästsportklubb och hemmalaget Eds Ryttarsällskap. Dalslands Hästsportklubb red i hop tre felfria rundor i grundomgången och i omhoppningen blev det två felfria rundor.

Fyra felfria ritter

Eds RS hade fyra felfria ritter i grundomgången. Även om bara tre räknas så var det bra presterat och i omhoppningen blev det samma där – fyra felfria omhoppningsrundor men tre räknas till det sammanlagda resultatet i serien. Detta ledde till att omgångens segrare blev hemmalaget Eds Ryttarsällskap. Med lagledare Julia Jensen som lagledare bestod laget denna omgång av följande ryttare: Alva Boltorp-Quelly, Alva Jensen-Moise du Coulmy, Ella Andersson-Oskar, Sonja Kindblom-Belle, Mollie Sinik-Willow King, Agnes Sinik-Lidens Silver Bell, Maja Sandberg-Miss Juliette Heartbreak.

Den totala serien vanns däremot av Dalslands Hästsportklubb som presterat väldigt bra alla omgångar. I laget red för dagen Rebecka Larsson-Lydia, Filippa Rosén-Musse, Heidi Edvardsson-Tornado och Linn Björk på Wictoria.

Övriga lag i serien var Ridklubben i Grästorp, Melleruds Ridklubb, Dals Eds Ridklubb och Färgelanda Ridklubb.

Fyra placerade

Individuellt på ponny i klassen LE var det fyra placerade i kategori B-ponny. Där tog Dalslands HK hand om tre av dem med Rebecka Larsson, Heidi Edvardsson och Filippa Rosén på en fin tredjeplats i klassen kom Cornelia Sensier på Alladin tävlandes för Färgelanda RK.

I kategori C-ponny knep Eds RS-ryttaren Sonja Kindblom med sin fantastiska Belle första platsen efter att ha ridit en dubbelnolla. Alfred Olsson från Melleruds RK tog hand om andra platsen på sin Romeo och som tredjeplacerade kom ytterligare ett hemmaekipage Ella Andersson på Oskar. I kategori D-ponny var det två som red felfritt i både grundomgång och omhoppning och båda ekipagen var från Eds RS Agnes Sinik på Lidens Silver Bell och Maja Sandberg med Miss Juliette Heartbreak.

Efter denna lagklass så kunde ekipagen tävla vidare på nästa höjd. För B-ponny segrade återigen Rebecka Larsson på Lydia Dalslands HK. För C-ponnys blev det ytterligare en seger för Eds RS Sonja Kindblom och Belle. och D-ponnys gjorde systrarna Agnes och Mollie upp om segern. Det var otroligt spännande när Agnes först satte en dubbelnolla och Mollie gick in på banan och först red felfritt i grundomgången och sen var felfri ända till sista hindret där Willow King fick med sig sista bommen och därmed segrade Agnes på Silver.

Hemmasegrar

På söndagen sedan var det dags för hästekipagen att anta banorna. Först ut var två unghästar som reds av hemmaryttarna Maria Kinhult och Lisa Glad. Därefter själva tävlingsklassen i 85 centimeter som vanns av Frida Hansson på Vit Blue tävlandes för Dalslands HK.

Nästa klass 95 centimeter vanns av hemmaekipaget Sofia Winberg på sin Berkley S.H och här kom Frida Hansson och Ivy Blue på andra plats. Eds RS Sofia Winberg tog även hand om segern i 1,05 med sin Berkley S:H.

Segraren i 1,10 var även hon från Eds RS Cecilia Johansson med Amorinas Spicy Kick, tvåa blev Josefine Carlsson på Mongårds Gunhild tävlandes för Equine Club West Ridsportförening. Det var oerhört spännande när hemmaekipaget Louise Rodendahl med sin Nemo tog sej an banan. De var felfria i grunden och startade sin omhoppning i högsta tempo och flera sekunders marginal gick i mål men den sista bommen på banan föll och ramlade i backen och då slutade de påsen fjärdeplats utanför placering istället.

Dagen sista och högsta klass vanns av Linnea Augustsson på Leila K, Linnea är från Högsäter men tävlar för Västkustens Hoppryttarförening.

Fakta

Gotacupen, final

Antal starter: 110

Banbyggare: Jesper Ohlin

Domare: Elin Hansson

Överdomare: Magnus Nyman, Anna Nyberg

Tävlingsledare: Susanne Kinhult

Antal Klubbar: 17 stycken

Artikeltaggar

Anna NybergDalslandDressyrEdEds RyttarsällskapElin HanssonFärgelandaFärgelanda RidklubbGotaGrästorpHästsportHögsäterLeila KMagnus NymanMellerudSpekerödStrömstadSusanne KinhultSveriges västkustTävlingar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare